Home » National » Doi şoferi ai unui automarfar au fost reţinuţi după ce au ascuns 50 de persoane care voiau să treacă ilegal frontiera

Doi şoferi ai unui automarfar au fost reţinuţi după ce au ascuns 50 de persoane care voiau să treacă ilegal frontiera

Poliţiştii de frontieră sătmăreni au depistat, ascunşi într-un automarfar încărcat cu electrocasnice,50 de cetăţeni din India, Pakistan și Bangladesh care au încercat să treacă ilegal frontiera din România în Ungaria, pentru a ajunge în final în Austria.

Doi șoferi ai automarfarului, ambii cetăţeni români, sunt cercetați pentru trafic de migranți în stare de reţinere pentru 24 de ore;

O a treia persoană, respectiv bărbatul care le-a propus şoferilor de tir să participe la traficul de migranţi, ajutând inclusiv ca aceştia să fie ascunşi printre produsele electrocasnice transportate, este cercetată, de asemenea, în stare de reţinere pentru 24 de ore.

În cursul zilei de luni, 08 august a.c., polițiștii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Satu Mare au desfășurat o amplă misiune pe linia combaterii migrației ilegale. Acțiunea s-a finalizat în cursul serii trecute, în jurul orei 23.00, când în Punctul de Trecere a Frontierei Petea s-au prezentat pentru efectuarea formalităţilor de frontieră pe sensul de ieşire din ţară doi cetăţeni români (unul de 52 de ani, iar celălalt în vârstă de 26 de ani) cu un automarfar înmatriculat în România. TIR-ul era încărcat – conform documentelor de însoțire a mărfii – cu produse electrocasnice care urmau să ajungă în Anglia.

În baza analizei de risc, poliţiştii de frontieră au efectuat controlul amănunţit al mijlocului de transport, iar în compartimentele pentru marfă ale autotrenului au fost descoperiţi, ascunşi printre produse, 50 de cetăţeni străini.

În urma verificărilor derulate la sediul STPF Satu Mare, poliţiştii de frontieră au stabilit că persoanele depistate ascunse sunt cetăţeni din India (22 dintre ei), Pakistan (10 persoane) și Bangladesh (18 persoane) și au vârste cuprinse între 22 și 58 de ani. Dintre ei, șapte sunt solicitanți ai statutului de azilant în România, iar 31 au avize de muncă în țara noastră.

Cu toții au declarat că intenționau să ajungă în Austria. La primele verificări, șoferul automarfarului, în vârstă de 52 de ani, a declarat că a fost sunat de către o persoană (cel de-al doilea cetățean român aflat în automarfar în momentul controlului de frontieră efectuat în PTF Petea), care i-a propus ca în schimbul unei sume de bani, să preia un camion pe care să îl conducă până în Austria. Au stabilit detaliile cursei, iar bărbatul de 52 de ani a preluat automarfarul cu care s-a prezentat la o firmă din Satu Mare, de unde a încărcat produse electrocasnice, iar până în jurul orei 22.00 a staționat într-o parcare din municipiul Satu Mare. În cursul serii, în timp ce se afla în parcare, cel de-al doilea cetățean român, împreună cu un alt conațional în vârstă de 47 de ani, au încărcat în mijlocul de transport, printre produsele electronice, cei 50 de cetățeni străini, cu scopul de a-i transporta, ilegal, din România până în Austria, contra unor sume de bani.

În cauză, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare, se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trecerea ilegală și tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat, pentru cei 50 de cetățeni străini, și de trafic migranti pentru cei trei cetățeni români. Cei trei au fost arestaţi pentru 24 de ore, urmând ca procurorul de caz să dispună asupra lor măsurile legale.

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: