Home » National » Grădina zoologică din Oradea se mută pe un teren de cel puţin 20 de hectare

Grădina zoologică din Oradea se mută pe un teren de cel puţin 20 de hectare

Conducerea Administraţiei Domeniului Public (ADP) şi Primăria Oradea caută terenuri pentru mutarea şi extinderea Grădinii zoologice într-una dintre pădurile învecinate municipiului, pe o suprafaţă de cel puţin 20 de hectare, de trei ori mai mare decât în prezent.

„Avem, deocamdată, două variante, în lucru. Săptămâna trecută am fost, împreună cu domnul Bolojan (preşedintele CJ Bihor – n.r.) şi domnul Birta (primarul municipiului Oradea – n.r.), la Primăria Sânmartin. S-au discutat nişte proiecte privind centura comunei şi un tren care să lege oraşul cu localitatea Cordău, iar al treilea obiectiv a fost Grădina zoologică pe care am propus să o amenajăm, pe vreo 20 de hectare, la marginea pădurii Felix. Primarul spunea că va discuta cu factori locali, cu privaţii. Şi mai avem o variantă în pădurea de la Săldăbagiu, unde ar trebui să facem un schimb de terenuri, pentru că pădurea municipiului Oradea e dincolo de pădurea comunei Borş”, a declarat, marţi, pentru Agerpres, directorul ADP Oradea, Liviu Andrica.

Proiectul mutării Grădinii zoologice este legat de proiectul municipalităţii pentru construirea unui complex sportiv şi de agrement, pe o suprafaţă totală de 21 de hectare (mai exact 211.664 metri pătraţi, conform PUZ-ului aprobat în iulie), ce ar fi finalizat în următorii cinci ani. Complexul multifuncţional va fi construit în vecinătatea noii săli polivalente Arena Oradea, pe un perimetru delimitat de str. Făgăraşului, str. Traian Blajovici, Liceul cu Program sportiv „Bihorul” şi Grădina Zoologică. Acesta va permite desfăşurarea de competiţii sportive, concerte, festivaluri şi alte tipuri de manifestări cu public numeros.

Baza sportivă va cuprinde un stadion modern, cu 16.000 de locuri, instalaţie de iluminat nocturnă, un hotel cu 46 de camere, parcare subterană cu 150 de locuri, o piaţetă la suprafaţă. În jurul stadionului, municipalitatea are în proiect să amenajeze un parc şi terenuri pentru sportul de masă, inclusiv de fotbal şi de tenis, pe amplasamentul actualei Grădini Zoologice care va fi relocată în afara oraşului.

Întregul proiect va mai cuprinde protejarea şi punerea în valoare a Capelei Rhedey din incinta Grădinii zoo, o sală de sport şi bazin de înot didactic în incinta Liceului sportiv Bihorul şi renovarea Stadionului Tineretului la standarde internaţionale, respectiv stadion de atletism cu pistă şi tribună.

Acest proiect complex va servi şi nevoilor Liceului cu Program Sportiv, Colegiului „Partenie Cosma” şi Universităţii Oradea, ai căror elevi şi studenţi vor avea posibilitatea de a-şi desfăşura orele de sport şi de studiu în această bază sportivă modernă.

Noul complex sportiv ar urma să fie construit de Compania Naţională de Investiţii (CNI) şi să fie finalizat, peste cinci ani, în anul 2027.

 

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: