Home » Business » Vasluienii construiesc! În plină criză a prețurilor, sunt terminate tot mai multe locuințe

Vasluienii construiesc! În plină criză a prețurilor, sunt terminate tot mai multe locuințe

Datele statistice de la nivelul județului Vaslui indică o dezvoltare a sectorului de construcții. Conform datelor Direcției Județene de Statistică Vaslui, autorizaţiile de construire pentru clădiri rezidenţiale au fost în număr de 62, în luna mai 2022, arătând o creștere  faţă de luna mai 2021 (52 autorizaţii).

De asemenea, indicatorul locuinţe terminate a înregistrat o creștere pe total (88 în trim. I 2022 faţă de 65 în trim. I 2021). Pe medii, situaţia se prezintă astfel: 41 locuinţe în trim. I 2022, în urban şi 35 în perioada similară din anul 2021, respectiv 47 locuinţe în trim. I 2022, în rural şi 30 de locuinţe în perioada similară din anul 2021.

În această perioadă, firmele de construcții care au în execuție proiecte de dezvoltare au foarte mari probleme în ceea ce privește continuarea contractelor. Din cauza prețurilor mari la materialele de construcții firmele nu mai fac față cheltuielilor și cer rezilierea contractelor.

În alte situații termenele de finalizare a proiectelor au fost decalate. Este și cazul constructorilor care realizează o serie de proiecte al căror beneficiar este Direcția Generală de Asisțență Socială și Protecția Copilului Vaslui. Din cauza diferitelor probleme precum pandemia, criza prețurilor etc. realizarea lucrărilor a fost întârziată, iar beneficiarul a fixat noi termene.

Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui, a spus că lucrurile sunt foarte complicate, iar sarabanda prețurilor nu s-a oprit. Cum aceste întârzieri nu sunt provocate de prestatori, firmele nu pot fi penalizate pentru nerespectarea contractelor.

„Ce vină are constructorul că actualizarea prețurilor s-a făcut prin OUG după câteva luni. Noi sperăm să găsim soluții pentru a finaliza obiectivele, fără să se mai prelungească termenele de realizare. Sperăm ca într-un timp rezonabil să finalizăm toate aceste proiecte”, a spus Dumitru Buzatu.

(Dănuț CIOBANU)

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*