Home » Local » Vești bune pentru diasporă! Documentele pentru alocațiile europene se transmit în format electronic

Vești bune pentru diasporă! Documentele pentru alocațiile europene se transmit în format electronic

Documentele care țin de obținerea alocației europene au început să fie transmise și în format electronic. Pe lângă rapiditatea operațiunii, acest sistem informatic a redus semnificativ actele de hârtie care erau folosite pentru acordarea prestației sociale. Mai mult, atunci când beneficiarii vin în județul Vaslui și primesc documente privind alocația, actele sunt transmise electornic și în țările de rezidență. Acest lucru face ca beneficiarii să nu mai stea la rând în străinătate și să primeasc mult mai repede drepturile bănești.

Sute de familii din județul Vaslui încasează alocații de stat în Uniunea Europeană (UE). În finalul anului trecut, la nivelul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Vaslui s-a înregistrat un număr de 947 alocaţii de stat în UE.

Potrivit acestor date, primele trei poziţii ale ţărilor membre, în care cetăţenii judeţului Vaslui au solicitat alocaţie de stat, erau ocupate de Germania (385 de cereri), Austria (106 cereri) şi Belgia (104 cereri). În toate aceste state europene, alocația care se acordă copiilor are o valoare cuprinsă între 180 și 200 de euro/lună.

„O familie poate primi alocație în România, când un părinte muncește în țară, iar al doilea părinte care lucrează afară primește la rândul lui alocație din statul respectiv. Din cuantumul alocației primite în euro, care de regulă este mai mare, se scade alocația primită de la statul român. Atunci când ambii părinți lucrează în străintate, alocația din țara de origine este sistată și rămâne în vigoare doar prestația socială din locul de rezidență”, a spus Sorin Prepeliță, directorul AJPIS Vaslui.

Alocația este sistată și în situația în care un părinte rămâne în țară dar nu lucrează, prestația fiind plătită doar părintelui care este angajat legal în unul din statele europene.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: