Home » Agricultura » Vin armele! De săptămâna viitoare, silvicultorii vasluieni vor fi dotați cu pistoale cu glonț

Vin armele! De săptămâna viitoare, silvicultorii vasluieni vor fi dotați cu pistoale cu glonț

de Dănuț CIOBANU 

Pădurarii din județul Vaslui vor fi dotați cu pistoale cu glonț. Armele letale ajung în județul Vaslui săptămâna viitoare, iar după o instruire specială, personalul silvic va primi armamentul. Decizia dotării cu pistoale cu glonț vine după ce la nivel național și local, cum ar fi pădurarii din Valea Mare și Crețești, au fost agresați de hoții de lemne.

Săptămâna viitoare, Direcția Silvică (DS) Vaslui va primi pistoalele cu glonț pentru dotarea pădurarilor. După ce furnizorul onorează contractul, personalul instituției va fi instruit în vederea folosirii acestor arme.

Pentru a pregăti momentul în care armamentul va ajunge în teritoriu, personalul silvic, pădurarii, șefii de districte, personalul din cadrul ocoalelor silvice care prestează servicii de pază au fost în curs de avizare, reavizare a permiselor pentru deținere de armament. În prezent, silvicultorii vasluieni sunt dotați  cu pistoale cu bile și pistoale cu gaz.

„După această instruire, armele vor fi date în dotarea personalului silvic. Din această nouă achiziție și armele care mai erau în dotare avem în total 176 de pistoale. Această acțiune reprezintă o viziune la nivel național, după ce s-au întâmplat mai multe evenimente nedorite cu personalul din cadrul regiei. Atunci ne-am mobilizat toate județele pentru a achiziționa armament letal pentru pădurari. Am pornit acest proiect, cu gândul de a găsi o soluție pentru apărarea integrității personalului silvic”, a spus  Cătălin Idriceanu, directorul DS Vaslui.

În data de 27 noiembrie 2019, Camera Deputaților ca for decizional a adoptat proiectul de lege care prevede ca personalul silvic cu atribuții de pază să fie dotat cu armament de serviciu.

”În exercitarea atribuțiilor de serviciu, personalul silvic cu atribuții de pază a fondului forestier național, a fondului cinegetic național, a fondului piscicol și a ariilor naturale protejate are statut special, este dotat cu armament de serviciu letal sau neletal, după caz, și poate face uz de armă, în condițiile reglementărilor privind regimul armelor și munițiilor. Statutul special este conferit de portul de armă, de îndatoririle specifice în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu și de riscurile meseriei, care îi pot afecta integritatea fizică și viața”, se precizează în lege.

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*