Home » National » Ziua Marinei Române, la 120 de ani de la prima sărbătorire

Ziua Marinei Române, la 120 de ani de la prima sărbătorire

Sărbătorită pentru prima dată pe data de 15 august 1902, la bordul crucișătorului „Elisabeta”, Ziua Marinei Române a ajuns anul acesta la cea de-a 120-a aniversare.
Anul acesta, Forțele Navale Române organizează, în perioada 8-15 august, numeroase evenimente la Constanța, precum și la Mangalia, Brăila, Tulcea, Galați, București și Bicaz.
La Mangalia, Muzica Militară a Forțelor Navale și formația muzicală a Diviziei 101 Aeropurtate a SUA, cantonată la Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu”, vor deschide seria manifestărilor printr-un concert susținut miercuri, 10 august, orele 18.00-19.00, în Piața Revoluției.
Sâmbătă, 13 august, portul militar Mangalia își va deschide porțile, iar vizitatorii vor putea interacționa cu echipajele navelor militare.
La Brăila, seria evenimentelor va debuta cu o expoziție de navomodele și lucrări de matelotaj, organizată, în perioada 9-15 august, la complexul comercial Brăila Mall, unde Muzica Militară a garnizoanei Brăila va susține un concert vineri, 12 august, orele 18.00-19.00.
Duminică, 14 august, militarii Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu” din Brăila vor aduce un pios omagiu eroilor marinari și vor depune o ancoră de flori în apele Dunării, în cadrul unei ceremonii.
La Constanța, programul activităților dedicate sărbătoririi Zilei Marinei Române va debuta cu o expoziție de fotografie semnată de Redacția Mass-Media a Forțelor Navale, care prezintă aspecte din timpul activităților de instrucție și misiunilor executate de marinarii militari. Aceasta va avea loc, în perioada 8-15 august, în hipermarket-urile Auchan.
Formațiile muzicale ale Forțelor Navale Române și Diviziei 101 Aeropurtate a SUA, cantonată la Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu”, vor susține o serie de concerte în Constanța, astfel: joi, 11 august, orele 18.00-19.00, un concert itinerant, în stațiunea Mamaia, pe traseul cuprins între Piațeta Perla și Piațeta Cazino Mamaia; sâmbătă, 13 august, orele 12.00-13.00, în portul militar, la Ziua Porților Deschise; duminică, 14 august, orele 20.00-21.30, pe faleza Cazinoului, în zona grupului statuar „Pescarii”.
Sâmbătă, 13 august, în portul militar Constanța, publicul este invitat, în intervalul orar 09.00-17.00, la Ziua Porților Deschise, unde vor putea fi vizitate nave militare, un elicopter Puma Naval, expoziții de tehnică și armament, standuri cu ofertele educaționale ale instituțiilor militare de învățământ.

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: