Factura secetei în județul Vaslui! 32.735 hectare de culturi agricole de toamnă au fost calamitate
de Dănuț CIOBANU
În județul Vaslui, seceta a afectat o suprafață totală de 32.735 hectare de culturi agricole de toamnă. Verificarea din teren a fost finalizată, iar până la sfârșitul lunii august Ministerul Agriculturii va primi un raport sinteză cu gradul de afectare al culturilor. Din nefericire, precipitațiile căzute nu au refăcut rezervele de apă din sol, în timp ce sistemele de irigații sunt oprite din cauza lipsei de apă.
Direcția pentru Agricultură a Județului (DAJ) Vaslui a finalizat acțiunea de verificare a culturilor agricole de toamnă afectate de secetă. Este vorba despre culturile de grâu, orz, orzoaică, rapiță și culturile de orzoaică de primăvară și mazăre care au fost recoltate în același timp cu culturile de toamnă.
Comisiile de evaluare au fost formate din câte trei reprezentanți din partea DAJ, APIA și UAT și au stabilit gradul de afectare și nivelul estimativ al pierderilor provocate de secetă.
Gigel Crudu, directorul DAJ Vaslui, a spus că se lucrează la finalizarea proceselor verbale, acțiune care se va finaliza în până în data de 15 august 2022. În urma centralizării proceselor verbale, suprafața totală afectată de secetă este de 32.735 de hectare.
„După această dată, în baza proceselor verbale, DAJ Vaslui întocmește un raport sinteză privind gradul de afectare al culturilor, pe care îl va transmite Ministerului Agriculturii până la sfârșitul lunii august”, a explicat Gigel Crudu.
Pe fondul secetei prelungite din ultimele luni, criza de apă de pe râul Prut se accentuează de la o zi la alta. În prezent, Agenţia Naţională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) Vaslui nu mai poate asigura apa la Stația SPR 3 Bumbăta, din cauza nivelul scăzut de apă al râului Prut. Dacă debitul mediu anual al Prutului este de 80-85 metri cubi/secundă, în prezent, acesta a scăzut la numai 29,3 metri cubi/secundă la Drânceni. Stația de la Bumbăta deservește trei organizații ale utilizatorilor de apă pentru irigații, unde erau irigate peste 5.000 de hectare.
Pompele care au fost montate pe râul Prut au un debit mare, astfel încât cantitatea de apă de la conducta de amorsare este mică în raport cu debitul pe care îl pot duce pompele. Practic, nivelul apei este la un metru deaspura conductei de aspirației, iar în condiții normale de funcțiune apa ar trebui să fie cu cel puțin jumătate de metru mai mare.
Locuitorii din comunitățile din zona Prutului spun că râul nu a mai scăzut niciodată la un asemenea nivel, situație care duce la imposibilitatea asigurării apei pentru irigații. În amenajarea Albița-Fălciu pot fi irigate peste 17.000 de hectare, iar unele organizații ale utilizatorilor de apă cum ar fi cele din Lunca Banului sau Berezeni au investit în ultima perioadă sume consistente pentru montarea de echipamente moderne de udare.