Home » Local » Comisarii de mediu fac controale în vama Albița! Au fost verificate 218 transporturi de deșeuri

Comisarii de mediu fac controale în vama Albița! Au fost verificate 218 transporturi de deșeuri

Una din prioritățile Gărzii de Mediu Vaslui în crsul acestui an este verificarea importurilor și transferurilor de deșeuri care au loc prin Punctul de Trecere a Frontierei Albița. Gabriel Laic, comisar șef al Gărzii de Mediu Vaslui, a prezicat că până in prezent au fost verificate 218 transporturi de deșeuri.

Tot la capitolul deșeuri,  Garda de Mediu Vaslui va continua în următoarea perioadă verificarea stării de salubritate a comunelor și modului de respectare a cerințelor legale privind gestionarea deșeurilor.

UAT-urile din județul Vaslui au la dispoziție sistemul integrat de management al deșeurilor pentru salubrizarea comunităților. Sistemul este operaționabil și a beneficiat de o finanțare europeană de 40 de milioane de euro. Primarii sunt mulțumiți de modul în care deșeurile sunt colectate de operatorii zonali și caută să convingă locuitorii că nu mai pot arunca gunoaiele la întâmplare.

Garda de Mediu Vaslui a avertizat autoritățile locale că din moment ce SMID-ul este funcțional trebuie să se conformeze noilor reguli. În caz contrar, pe principiul „poluatorul plătește”, amenda minimă este în cuantum de 50.000 de lei.

„Autoritățile locale au obligația de a dezvolta sistemul de gestionare a deșeurilor prin amenajarea de noi puncte de colectare a deșeurilor, campanii publice de responsabilizare a cetățenilor privind colectarea selectivă, precum și campanii trimestriale de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice. Alte obligații privesc amenajarea de platforme pentru colectarea deșeurilor compostabile și a deșeurilor din construcții, salubrizarea terenurilor aparținând domeniului public, dar și amenajarea punctelor de colectare a deșeurilor voluminoase (mobilă)”, a spus Gabriel Laic.

(Dănuț CIOBANU)

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*