Home » Local » Ce sunt ochelarii de soare polarizați și de ce sunt mai buni pentru ochi

Ce sunt ochelarii de soare polarizați și de ce sunt mai buni pentru ochi

În acest moment, nu este niciun secret că ochelarii de soare trebuie să facă mai mult decât pur și simplu să arate elegant și să se simtă confortabil. O pereche bună de ochelari de soare este esențială pentru sănătatea dumneavoastră; aceștia filtrează razele ultraviolete dăunătoare. Expunerea excesivă și continuă la lumina UV este legată de boli precum cataracta, glaucomul și degenerescența maculară legată de vârstă.

Dar cum rămâne cu lentilele polarizate? Nu este neobișnuit să vedeți cuvântul „polarizat” alături de „protecție UV 100%” pe eticheta unei noi perechi de ochelari Polaroid sau ochelari Ray Ban de soare. Ce înseamnă acest lucru? Oare lentilele polarizate vă vor proteja și ochii de lumina ultravioletă?

Astăzi, analizăm știința lentilelor polarizate, inclusiv ceea ce fac, ceea ce nu fac și dacă merită eticheta de preț.

Care este diferența dintre lentilele polarizate și cele nepolarizate?

Lumina călătorește în unde, ceea ce înseamnă că vibrează. În mod normal, lumina vibrează în mai multe direcții. Dar atunci când lumina ricoșează pe o suprafață orizontală, cum ar fi zăpada, apa sau acoperișul unei mașini, aceasta vibrează doar într-o singură direcție, pe orizontală. Acest proces se numește polarizare.

Deoarece lumina vibrează doar într-o singură direcție, aceasta devine concentrată, lovind direct ochiul. Noi numim această lumină concentrată „strălucire”. Diferența dintre lentilele polarizate și cele nepolarizate constă în modul în care acestea gestionează strălucirea.

Ochelarii de soare nepolarizați sunt concepuți pentru a reduce intensitatea oricărei lumini. Dacă lentilele dvs. oferă protecție UV, cel mai probabil acestea conțin coloranți și pigmenți speciali care absorb razele ultraviolete, împiedicându-le să ajungă la ochi.

Totuși, această tehnologie funcționează în același mod pentru toate tipurile de lumină solară, indiferent de direcțiile în care vibrează lumina. Prin urmare, strălucirea va ajunge în continuare la ochii dumneavoastră cu o intensitate mai mare decât alte lumini, afectându-vă vederea.

Lentilele polarizate sunt tratate cu o substanță chimică care filtrează lumina. Cu toate acestea, filtrul este aplicat pe verticală, astfel încât lumina verticală poate trece prin el, dar lumina orizontală nu.

Beneficiile lentilelor polarizate

Reducerea strălucirii

În cel mai bun caz, strălucirea este o sursă de distragere a atenției. În cel mai rău caz, poate fi periculoasă. Studiile indică faptul că accidentele de circulație, în special coliziunile din intersecții, au loc mai frecvent atunci când soarele este optim pentru a produce strălucire.

Prin reducerea strălucirii cu o pereche de ochelari Polaroid, puteți fi mai atenți la ceea ce vă înconjoară, ceea ce v-ar putea ajuta să evitați accidentele și rănile.

Claritate îmbunătățită

Chiar și atunci când strălucirea nu reprezintă o problemă de siguranță, aceasta poate avea un impact asupra capacității dvs. de a vedea clar. Sportivii și pasionații de activități în aer liber folosesc adesea ochelari de soare polarizați pentru a putea vedea cu un grad mai mare de precizie.

Ochelarii de soare polarizați vă pot oferi, de asemenea, o reprezentare mai precisă a culorilor decât ochelarii de soare nepolarizați.

Prevenirea oboselii

Cercetările indică faptul că strălucirea de la soare poate provoca oboseală. Strălucirea vă forțează ochii să lucreze mai mult în timp ce încearcă să interpreteze informațiile pe care le recepționează. Acest tip de suprasolicitare se mai numește și suprasolicitare oculară, care poate face ca ochii dvs. să se simtă obosiți, dureroși sau imposibil de ținut deschiși.

Când funcționează cel mai bine lentilele polarizate?

Este posibil ca o pereche de ochelari Polaroid cu lentile polarizate să nu fie alegerea ideală în orice situație. De exemplu, dispozitivele care utilizează ecrane LCD emit lumină polarizată. Dacă mașina dvs. utilizează afișaje LCD pentru comenzile de bază, ar trebui să evitați ochelarii de soare polarizați în timp ce conduceți.

Cu toate acestea, lentilele polarizate sunt o alegere excelentă pentru:

  • Jucători de golf
  • Schiori
  • Pescari
  • Motocicliști
  • Cei care merg la plajă

Ochelarii de soare polarizați sunt eficienți pentru persoanele care se bucură de activitățile în aer liber, iar acest lucru este valabil mai ales dacă petreceți mult timp la pescuit, cu barca sau practicând orice alt sport nautic. Filtrul aplicat pe lentile ajută la reducerea drastică a strălucirii care se reflectă în apă. Ochelarii de soare polarizați pot avea multe beneficii, dar sunt ei mai buni pentru ochii dumneavoastră decât lentilele nepolarizate?

Sunt lentilele polarizate mai bune pentru ochii mei?

Lentilele polarizate nu vă vor proteja ochii împotriva daunelor provocate de razele UV mai mult decât lentilele standard 100% UV. Cu toate acestea, vă pot oferi o vedere mai clară și mai precisă și pot atenua o anumită oboseală a ochilor.

Dacă vă treziți că strâmbați mult din ochi, chiar și atunci când purtați ochelari Polaroid de soare, luați în considerare investiția în ochelari de soare polarizați. S-ar putea să vi se pară că sunt o opțiune mai confortabilă.

Orice ați face, nu uitați să vă protejați ochii de razele ultraviolete. Asigurați-vă că ochelarii de soare oferă protecție UV 100% și purtați-i ori de câte ori ieșiți la soare.

%d blogeri au apreciat: