Home » Administratie » Revoluție pe străzi! Municipiul Vaslui trece pe lămpi LED și un sistem de telegestiune a iluminatului public

Revoluție pe străzi! Municipiul Vaslui trece pe lămpi LED și un sistem de telegestiune a iluminatului public

de Dănuț CIOBANU 

Primăria Vaslui va solicita Administrației Fondului de Mediu 5 milioane de lei pentru modernizarea sistemului de iluminat public. În cadrul proiectului vor fi modernizate 9 puncte de alimentare şi aprindere a iluminatului public și vor fi montate 1.354 corpuri de iluminat cu tehnologie LED. Va fi implementat un sistem de telegestiune a iluminatului public pe toate cele 29 de străzi din Moara Greci şi de pe străzile: Ştefan cel Mare, Republicii şi Decebal.

Municipiul Vaslui va depune cerere de finanțare pentru proiectul „Modernizarea sistemului de iluminat public din municipiul Vaslui”. Programul privind creşterea eficienţei energetice a infrastructurii de iluminat public este derulat de Administraţia Fondului pentru Mediu.

Proiectul prevede lucrări de înlocuire a aparatelor de iluminat existente şi implementarea unui sistem de telegestiune a iluminatului public pe toate cele 29 de străzi din Moara Greci şi de pe străzile: Ştefan cel Mare, Republicii şi Decebal (pe traseul liniei de troleu).

Lucrările propuse a fi executate presupun înlocuirea aparatelor de iluminat şi a accesorilor de montaj, de fixare şi de funcţionare existente cu aparate noi, bazate pe tehnologie LED.

Astfel vor fi modernizate 9 puncte de alimentare şi aprindere a iluminatului public, vor fi montate 1.354 corpuri de iluminat cu tehnologie LED. De asemenea, se va achiziţiona şi implementa sistemul de telemanagement a iluminatului public din muncipiul Vaslui. Telegestiunea corpurilor de iluminat presupune reducerea controlată a fluxului luminos al corpurilor de iluminat în intervalele orare de reducere a traficului stradal şi pietonal, cât şi monitorizarea şi înregistrarea în timp real a parametrilor de funcţionare/nefuncţionare a corpurilor de iluminat.

„Prin participarea la acest program se pun în aplicare prevederile europene de reducere considerabilă a consumurilor de energie electrică activă şi reactivă a sistemului de iluminat public, scăderea emisiilor de C02 prin înlocuirea aparatelor de iluminat poluante cu aparate de iluminat cu tehnologie nepoluantă, eliminarea costurilor de întreţinere şi reparaţii ale componentelor ce vor fi înlocuite prin proiect”, a precizat Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui.

Valoarea totală a proiectului este de 5.284.335 lei (inclus T.V.A.), din care 5.000.000 de lei reprezintă valoarea eligibilă solicitată de la Agenţia Fondului pentru Mediu, 158.004  lei (inclus T.V.A.) reprezintă cheltuieli neeligibile şi 126.331 lei(inclus T.V.A.) reprezintă contribuţia proprie a municipiului Vaslui la acest proiect.

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*