Home » National » Petre Daea vrea să investească în rachete antigrindină de 3.200 euro bucata

Petre Daea vrea să investească în rachete antigrindină de 3.200 euro bucata

Ministerul Agriculturii condus de Petre Daea anunță că anul acesta au avut loc, până acum, 89 de intervenții în atmosferă pentru combaterea căderilor de grindină. Cu rachete antigrindină. Numărul total al rachetelor folosite în cele 89 de intervenții se ridică la 3301 și acțiunea va continua.

Ministrul Daea declară în exclusivitate pentru Digi24.ro că sistemul cu rachete antigrindină va fi extins pentru toată suprafața României. Anul trecut au fost lansate 5276 de rachete antigrindină, în mai multe zone din țară. Costul total al rachetelor lansate anul acesta se ridică la 10,7 milioane de euro.  În subordinea ministerului Agriculturii condus de Petre Daea există o instituție care are ca principal obiect de activitate topirea grindinii și formarea de ploi.

Un calcul simplu ne spune că prețul pentru achiziția și exploatarea operațională a unei singure rachete antigrindină este de circa 3200 de euro. Anul acesta, în perioada 15 aprilie – 11 august, au fost lansate deja nu mai puțin de 3301 rachete antigrindină – se spune într-un comunicat recent dat de Ministerul Agriculturii. Toate aceste 3301 rachete au fost lansate din 99 de puncte operaționale aflate în Prahova, Iași, Vrancea, Oltenia, Timiș și Mureș. Asta înseamnă că suma cheltuită de la bugetul de stat pentru rachetele antigrindină, doar în prima parte a anului în curs, se ridică la 10,7 milioane de euro. Ce sunt rachetele antigridină Directorul Autorității, Gheorghe Căunei Florescu, susține că aceste intervenții în atmosferă nu prezintă nici un risc.

„Noi controlăm fenomenul 100%. Avem tehnologie de ultimă oră. Unde noi am acționat nu au fost fenomene de cădere a grindinei”, afirmă Căunei Florescu. El susține că aceste rachete nu sunt militare, deși ele sunt fabricate la Romarm, care este principalul producător şi exportator direct de produse militare din România. “Este o rachetă, un vector mai bine zis, purtător al unei substanțe glaciogene, în speță iodura de argint, care e dusă pe coordonate stabilite de noi”, explică directorul Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină. 

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*