Home » Administratie » Nu mai scăpăm de gropi! Primarii au cerut 75 de milioane de lei pentru întreținerea drumurilor și au primit sume derizorii

Nu mai scăpăm de gropi! Primarii au cerut 75 de milioane de lei pentru întreținerea drumurilor și au primit sume derizorii

de Dănuț CIOBANU 

Județul Vaslui a primit o alocare suplimentară de 3,9 milioane de lei din sumele defalcate din TVA pentru întreținerea drumurilor județene și comunale. CJ Vaslui va primi 2,7 milioane de lei și alte șase UAT-uri câte 200.000 de lei pentru drumuri. În acest an, primăriile au primit câte 25.000 de lei pentru reparațiile la drumuri, bani total insuficienți pentru executarea lucrărilor. Edilii au cerut pentru întreținerea infrastructurii 75 milioane de lei!

În urma rectificării bugetului pe anul 2022, județul Vaslui va primi în completarea sumelor repartizate inițial prin Legea nr. 317/2021, sume defalcate din TVA pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale în cuantum de 3.968 mii lei.

Consiliul Județean (CJ) Vaslui va primi cea mai importantă sumă în valoare de 2.768 mii lei, în condițiile în care are în administrare aproximativ 1.000 kilometri de drumuri județene care generează cheltuieli semnificative de reparații și întreținere.

Diferența de 1.200 mii lei va fi repartizată pe următoarelor unități administrativ-teritoriale: Dodești – 200 mii lei; Pungești – 200 mii lei; Muntenii de Sus – 200 mii lei; Zăpodeni – 200 mii lei; Todirești – 200 mii lei; Vinderei – 200 mii lei.

Reamintim că, în acest an, CJ Vaslui a repartizat UAT-urilor suma de 2.025 mii lei (câte 25 mii lei pentru fiecare UAT). Repartizarea a avut la bază solicitările primarilor, rezultând un necesar de 75.007 mii lei pentru finanțarea cheltuielilor aferente întreținerii și reparațiilor drumurilor comunale.

„S-au dat la bășcălie aceste fonduri pentru întreținerea drumurilor comunale și sătești. Cu acești bani poți să cumperi doar câteva mașini de piatră. Eu am în comună de întreținut peste 20 kilometri de drumuri comunale, iar acești bani nu ajung nici pe departe. Primarii vor fi dependenți de fondurile venite de la CJ Vaslui pentru întreținerea drumurilor”, spunea la începutul acestui an Neculai Moraru, primarul comunei Fălciu și președintele Asociației Comunelor din România – Filiala Vaslui.

În respectiva ședință, liberalii și-au susținut amendamentul, precizând că sumele acordate sunt foarte mici pentru întreținerea drumurilor comunale și sătești și primarii au nevoie de sume mai mari.

„Vă propunem prin acest amendament să revenim la o cutumă și să dăm fiecărui UAT 50.000 de lei pentru întreținerea drumurilor. Ne-am documentat și am văzut în strategia de dezvotare a județului Vaslui că în județ avem 390 kilometri de drumuri naționale, 942 kilometri de drumuri județene și 873 kilometri de drumuri comunale, străzi și ulițe. Între drumurile județene și comunale există aproape un raport de egalitate. Prin alocarea propusă de dumneavoastră ar însemna un dezechilibru foarte mare între cele două categorii de drumuri. De aceea propunerea noastră este rezonabilă să dublăm suma pentru UAT-uri. Trebuie să facem ceva și pentru ei! Am văzut cum își duc oamenii morții pe drumurile sătești”, a spus Gheorghe Viziteu, consilier județean PNL.

Ciprian Trifan, vicepreședintele CJ Vaslui, a spus că drumurile județene trec prin localități și, astfel, sunt preluate o parte din drumurile comunale.

„Orice lucrarea la drumurile județene multiplică beneficiile pentru UAT-uri, în ceea ce privește transportul civilizat”, a punctat Trifan.

Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui, a adăugat că atunci când vine vorba de întreținerea drumurilor județene și comunale nu se poate vorbi de culoare politică, iar pentru modernizarea și întrețierea drumurilor județene asfaltate este nevoie de sume mari.

„Anul trecut am reușit să turnăm un covor asfaltic pe drumul județean care merge la Oșești, am intrat și la Buda și la localitățile învecinate. Avem nevoie ca drumurile județene să fie modernizate, pentru că oamenii se deplasează din rural în urban cu mașinile și e o nevoie presantă. Modernizarea drumurilor comunale și sătești e sprijinită de noi”, a spus Dumitru Buzatu.

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*