Home » Administratie » Radiografia liberalilor privind execuția bugetului pe 2022: Județul Vaslui stagnează, județul Botoșani se dezvoltă!

Radiografia liberalilor privind execuția bugetului pe 2022: Județul Vaslui stagnează, județul Botoșani se dezvoltă!

de Dănuț CIOBANU 

Liberalii s-au declarat extrem de îngrijorați față de execuția bugetului județului Vaslui pe anul 2022. Realizările sunt sub așteptări la secțiunea de dezvoltare, în condițiile în care în ultimii ani indicatorii la acest capitol nu s-au îndeplinit. Pentru a scoate în relief situația gravă din Vaslui, liberalii au făcut o comparație cu execuția bugetară din județul Botoșani. Conducerea CJ-ului s-a apărat și a susținut că actualul context economic, războiul din Ucraina, creșterile de prețuri au încetinit realizarea proiectelor.

Consilierii liberali au tras un nou semnal de alarmă către conducerea Consiliului Județean (CJ) Vaslui, privind execuția bugetului local pe anul curent. La șase luni din acest an, susțin liberalii, execuția bugetului este sub așteptări. Spre exemplu, la secțiunea dezvoltare, veniturile au fost realizate în proporție de numai 22%, iar cheltuielile într-un procent de 51%.

Gheorghe Viziteu, consilier liberal, a subliniat că a făcut o documentare cu ceea ce se întâmplă în județul Botoșani, în ceea ce privește realizarea indicatorilor stabiliți în bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2022.

Din această analiză, reise că la Botoșani la secțiunea de dezvoltare veniturile s-au realizat într-un procent de 51% și cheltuielile de 54%.

„Aceasta este adevărata situație din județul Vaslui, care ne îngrijorează! Să discutăm și să luăm măsuri. Trebuie să fim atenți cu aceste cifre, să profităm de timpul frumos rămas până la sfârșitul anului și să îmbunătățim activitatea”, a punctat Viziteu.

Ciprian Trifan, vicepreședintele CJ Vaslui, a răspuns că și conducerea județului este îngrijorată cu ceea ce se întâmplă în Ucraina, cu creșterea prețurilor, cu rambursările pe anumite proiecte europene, care nu se fac la timp.

„O parte  din prestatori de pe PNDL 2 așteaptă să vină sumele, să se plătească ceea ce s-a  executat. Vom termina proiectele pe PNDL 2. Mai sunt facturi la plată. Am avut creșteri la materialele de construcții, s-au reziliat contracte și nu s-au făcut cheltuieli, nu s-au făcut plăți. Suntem foarte atenți cum cheltuim banii pe dezvoltare”, a explicat Ciprian Trifan.

Și Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui, i-a îndemnat pe consilierii liberali să aibă o abordare realistă atunci când vine vorba despre execuția bugetului. Ar trebui să fie evidențiate și lucrurile bune care se realizează în județ, într-un context economic extrem de dificil.

„50 de milioane de euro sunt blocați la drumul trategic. Toți prestatorii nu au putut deconta nimic. La programele locale decontăm în locul Guvernului și așteptăm să ne restituie banii”, a spus Buzatu.

Liviu Iacob, consilier liberal, i-a reproșat președintelui CJ Vaslui că bugetul nu se realizează de cinci ani și acesta este al șaselea an cu realizări proaste.

„De la un an la altul nu am văzut o îmbunătățire a realizărilor bugetare. Nu vă putem lăuda. Domnul Viziteu a tras un semnal de alarmă, pentru că aceste cheltuieli pe dezvoltare de cinci ani nu se realizează, deși le-ați prognozat. Nu să găsim justificări, ci măsuri pentru îmbunătățirea acestori realizări bugetare”, a spus Iacob.

 

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: