Home » Local » Campaniile „Dincolo de aparențe” și „Vacanță în siguranță” au ajuns în comunele Gherghești și Vutcani

Campaniile „Dincolo de aparențe” și „Vacanță în siguranță” au ajuns în comunele Gherghești și Vutcani

Polițiștii Inspectoratului de Poliției Județean Vaslui au derulat activități cu caracter educativ-preventiv, în comunele Gherghești și Vutcani.

În cursul zilei de ieri, 25 august 2022, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, cu sprijinul polițiștilor din cadrul Serviciului Rutier Vaslui au desfășurat mai multe activități informativ-preventive, la două unități de învățământ, din comunele Gherghești și Vutcani.

Astfel, în cadrul activităților au fost organizate sesiuni de informare pe tema discriminării, siguranței acasă, pe stradă, în mediul online, în vacanță și la locul de joacă, în cadrul „Atelierelor de Vară – Șotron” ale Asociației OvidiuRo și  informarea și conștientizarea tinerilor cu privire la efectele nocive ale consumului de substanțe psihoactive, precum și necesitatea implicării în prevenirea situațiilor în care aceștia pot deveni victime sau autori ale unor infracțiuni, în cadrul campaniilor „Dincolo de aparențe” și „Vacanță în siguranță”, derulate la nivel național.

Colaborarea dintre Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității, din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, precum și a structurilor teritoriale de analiză și prevenire a criminalității și Asociația Ovidiu Ro, a început în anul 2011. Scopul activităților cu caracter preventiv este reducerea riscului de victimizare a copiilor, în special a celor din familii defavorizate și din comunitățile multietnice.

Activitățile au avut ca scop conștientizarea copiilor cu privire la prevenirea infracțiunilor motivate de ură și formarea unor comportamente non-discriminatorii, scăderea riscului de victimizare în rândul copiilor și modalitățile de prevenire antivictimală a acestora.

Prin intermediul desfășurării unor astfel de activități, polițiștii își propun să determine elevii să conștientizeze nu numai faptul că violența, în unitățile de învățământ sau în afara acestora, este interzisă și pedepsită conform legii, dar și faptul că efectele violenței pot fi foarte grave și le pot influența în mod negativ viața, chiar și atunci când vor deveni adulți.

Pe timpul activităților, participanților le-au fost prezentate principalele fapte antisociale ce sunt săvârșite de către elevi și consecințele legale, sociale și morale ale acestora, fiind dezbătute și teme precum prevenirea bullying-ului și a absenteismului școlar.

Aceste întâlniri urmăresc în special reducerea violenţei şcolare, dar şi încurajarea dialogului în vederea identificării principalelor probleme cu care se confruntă elevii în mediul școlar, social sau familial.

Cei care au participat la activitate, au primit și câteva recomandări din partea polițiștilor, printre care: să povestească cu prietenii despre acte de discriminare pe care le-au trăit, la care au fost partaşi sau de care au auzit, să evite să judece întreg grupul în funcţie de comportamentul unei singure persoane; să nu iși rezolve un conflict prin violență, să apeleze la sprijinul celor care ii pot ajuta (părinți, profesori, polițiști); să nu accepte să se întâlnească cu persoane pe care le cunosc doar din mediul online și să nu părăsească locuința fără acordul părinților și să nu deschidă ușa persoanelor necunoscute, indiferent ce spun sau ce cer.

Totodată, celor mici le-au fost transmise recomandări preventive referitoare la mersul cu bicicleta, cu rolele, precum și la comportamentul pe care trebuie să îl aibă în mijloacele de transport sau la locul de joacă și s-au putut familiariza cu indicatoarele rutiere și regulile de circulație pe drumurile publice.

Mesajele preventive au fost îmbinate cu jocuri și au fost prezentate într-o formă care să poată fi înțeleasă de tânărul public.

Cu părinții au fost abordate aspecte referitoare la măsurile preventive pe care preșcolarii trebuie să le urmeze acasă, la grădiniță și pe stradă, precum și riscurile asociate consumului de substanțe psihoactive și consecințele care decurg în urma consumului de astfel de substanțe.

Pe parcursul activității, cei mici au răspuns pozitiv la activitățile prin care au fost simulate diverse situații întâlnite în trafic, învâțând cum să se asigure din ambele părți atunci când traversează strada și semnificația culorilor semaforului, conștientizând totodată și importanța respectării regulilor de circulație.

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: