Home » Local » 8 moduri de a încuraja copiii să citească mai multe cărți pe durata verii

8 moduri de a încuraja copiii să citească mai multe cărți pe durata verii

Vacanța de vară este momentul în care, inevitabil, o parte dintre părinți își pun întrebarea: „Cum îmi pot încuraja copiii să citească în această vară?”

Băieții și fetele care reușesc să nu se lase de cărți nu suferă de o scădere a lecturii de vară. Citind și scriind pe tot parcursul verii, ei pot chiar să reușească să se îmbunătățească. Lectura de vară este ușor de integrat într-un program de familie, iar majoritatea copiilor ajung să se bucure cu adevărat de ea.

Iată câteva sugestii pentru părinți pentru a-i ajuta să încurajeze lectura de vară.

1. Căutați o carte preferată

Unul dintre lucrurile noastre preferate despre lectură este să aștept cu nerăbdare următoarea carte a autorului preferat. Încercați să găsiți un nou favorit, fie un autor sau o serie, nu doar pentru a citi, ci și pentru a aștepta cu nerăbdare să citiți. Căutați o listă pentru clasele a I – a III-a și o listă pentru clasele a III-a – a V-a de serii populare, dacă aveți nevoie de un punct de plecare. Sau o listă de cărți pentru băieți și una pentru fete.

2. Locație, locație, locație, locație

Uneori, locul în care citiți face o mare diferență în dorința de a citi. Încercați să găsiți un nou colțișor în casa dvs.: sub masa din sufragerie, în dulap cu o lanternă, într-un cort în curtea din spate, într-o cutie de carton imensă etc.

3. De la carte la film

Din ce în ce mai multe cărți sunt transformate în filme. Profitați de acest lucru planificând o seară de film după ce ați terminat cartea. Nu uitați să profitați și de oportunitățile de a compara și de a contrasta filmul cu cartea.

4. Texte „scoase din cutie”

Încerc adesea să le reamintesc părinților că lectura de vară nu trebuie să se oprească doar la cărți. Încercați să fiți mai intenționat în a vă determina copilul să citească tipuri alternative de text: meniul atunci când ieșiți la cină, manualul de instrucțiuni pentru noua mașină de tuns iarba, versurile noului cântec de la radio, ghidul de strategie pentru un joc video.

5. Cluburi de lectură părinți-copii

Găsiți o carte bună pe care să o citiți împreună cu copiii voștri. Aceasta poate fi o carte pe care doriți să le-o citiți dumneavoastră sau una pe care să v-o citească ei (sau un pic din ambele). Poate fi greu să găsiți timp pentru a parcurge până la capăt o carte pe capitole în timpul anului școlar, dar poate fi mai ușor în timpul lunilor de vară.

Scoateți două exemplare ale unei cărți de la bibliotecă sau cumpărați-le de la librărie și încercați să organizați un club de lectură cu copilul dumneavoastră. Stabiliți un program de lectură și planificați să vă întâlniți la fiecare două zile pentru a discuta despre carte. Responsabilitatea este încorporată, dar, mai important, este o modalitate excelentă de a petrece timp împreună. Faceți un pas mai departe, scriindu-vă scrisori despre carte. E un lucru puternic.

6. Ficțiune istorică și nu numai

O modalitate de a încuraja un copil să își extindă opțiunile de lectură în alte genuri este de a începe cu o piesă foarte bună de ficțiune istorică. În timpul sau după lectură, aprofundați-vă în cercetarea unor texte informative despre perioada de timp din jurul cărții.

7. Metode de evidență neconvenționale

Să vă puneți copilul să țină evidența cărților pe care le citește nu este pe placul tuturor. Dar poate fi un motivator puternic și le poate oferi și un mare sentiment de realizare. Un simplu jurnal de lectură scris este bun, dar încercați o metodă de urmărire neconvențională pentru o versiune amuzantă:

  • Folosiți un joc de societate vechi, cum ar fi Monopoly sau Candyland, și faceți-vă drum în jurul tablei în funcție de numărul de cărți citite: deplasați-vă cu un spațiu pentru fiecare capitol sau cu un spațiu pentru fiecare carte ilustrată.
  • Umflați o grămadă de baloane și lăsați copilul să spargă unul după fiecare carte citită.
  • Începeți un colier și adăugați o mărgea sau un talisman pentru fiecare carte terminată.
  • Folosiți provocarea „Turnul de cărți”, în care copiii construiesc cărți 3D din șabloane de hârtie pentru fiecare carte citită și apoi le stivuiesc pentru a atinge diferite niveluri de stimulare.

8. Stimulente bazate pe activități

Unii copii nu au nevoie de stimulente pentru a citi. Dar, dacă ajută, ne place să sugerăm ca părinții să folosească stimulente care implică activități și privilegii, mai degrabă decât întotdeauna un premiu.

Este important să începeți cu un obiectiv mic care poate fi atins cu ușurință (de exemplu, 3 zile la rând în care citiți 20 de minute), în special pentru cititorii reticenți. Succesul timpuriu ajută ca bulgărele de zăpadă să se rostogolească la vale. Apoi, puteți lucra la obiective mai mari.

Combinarea stimulentelor cu un sistem de urmărire creativ poate funcționa foarte bine! Ați putea încerca ceva de genul: alegerea filmului pentru seara de film în familie, alegerea unei cine de casă sau a unui restaurant, o întâlnire la bibliotecă sau o întâlnire la cafea/ciocolată caldă cu mama sau tata, rămâneți treaz până târziu pentru o oră în plus, dormiți la un prieten, etc.

%d blogeri au apreciat: