Constructorii au părăsit șantierele! Liberalii către conducerea CJ Vaslui: Nu uitați de drumul strategic!
de Dănuț CIOBANU
Liberalii din CJ Vaslui au cerut reluarea cât mai rapidă a lucrărilor la drumul strategic. Consilierii din opoziției au subliniat că cetățenii așteaptă modernizarea drumurilor, iar pentru întârzierea lucrărilor nu pot fi invocate diferențele de preț față de alte investiții. Conducerea CJ-ului a arătat că se lucrează pentru organizarea unor noi licitații, iar pentru finalizarea proiectului mai este nevoie de 25 milioane de euro, bani care echivalează cu 30 de bugete locale.
Dezbateri aprinse în ședința ordinară a Consiliului Județean (CJ) Vaslui, pe marginea proiectului privind repartizarea banilor din creditul de 50 milioane lei, contractat pentru susținerea investițiilor. Consilierii din grupul PNL s-au arătat nemulțumiți de transferul banilor alocați drumului strategic la alte investiții, operațiune care întârzie realizarea celui mai mare proiect de infrastructură din județ.
Gheorghe Viziteu, consilier PNL, a arătat că un kilometru din drumul strategic costă în jur de 550.000 de euro, în timp ce pentru realizarea unor drumuri județene costurile sunt de 555.000 de euro. Prin urmare, au conchis liberalii, tarifele de la drumul strategic nu sunt atât de mari și ar trebui să fie reluate cât mai rapid lucrările.
„Problemele pe care le invocați, cum ar fi pandemia, criza prețurilor din construcții sunt la toate proiectele. Cetățenii ne solicită să facem ceva, să ajungeți la ei cu asfaltarea. Să continuăm lucrările la acest proiect, să le accelerăm. Nu e atât de mare diferența între ce s-a negociat inițial și ce e acum”, a spus Gheorghe Viziteu.
Ciprian Trifan, vicepreședintele CJ Vaslui, a răspuns că standardele de cost sunt diferite pentru drumul strategic și drumurile județene, deoarece drumul strategic este încadrat la categoria drumuri naționale.
Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui, l-a completat pe Ciprian Trifan și a adăugat că lucrurile nu pot fi accelerate, din cauză ca trebuie urmate niște proceduri. Constructorii care au cerut rezilierea contractelor au făcut acest pas forțați de împrejurări, din cazua exploziei prețurilor la materialele de construcții.
„Constructorii și-au făcut calcule, iar cu toate actele de actualizare nu pot construi fără pierderi. Conform acestui act de actualizare, executații au dreptul să ceară rezilierea, atunci când nu pot lucra fără a obține un pic de profit”, a spus Dumitru Buzatu.
Până în prezent au fost trase prin proiect 25 de milioane de euro, iar pentru finalizarea lucrărilor ar mai trebui 25 de milioane de euro, sumă pentru care ar trebui 30 de bugete locale să fie acoperită.
Peste două săptămâni se va finaliza analiza privind restul de executat, după care se va merge la finanțator, se vor întocmi caietele de sarcini și se va da drumul la licitații. Practic, a mai rămas un an pentru executarea acestui proiect.
Proiectul drumului strategic a fost influențat de o serie de factori cum ar si pandemia de coronavirus, insolvența Societății de Asigurare-Reasigurare City Insurance – S.A, creșterea accentuată a prețurilor la materialele de construcții. Prin urmare, constructorii au solicitat rezilierea contractelor de lucrări, iar în prezent se lucrează la determinarea restului de executat pentru a putea demara din nou licitația pentru finalizarea investiției. Astfel, nu se pot efectua tragerile preconizate pentru acest obiectiv de investiții, în sumă de 46.500.000 lei.