Decizie definitivă: Guvernul, obligat să deconteze radioterapia stereotactică în România
Medisprof, cel mai mare spital oncologic privat din vestul României, a obținut în instanță decontarea radioterapiei stereotactice în țara noastră. O notificare a fost deja trimisă către Guvernul României, care este în măsură să pună în executare hotărârea instanței prin care a fost obligat la includerea tratamentului de radioterapie stereotactică în cadrul ”Programului național de Oncologie”. În acest moment, statul român trimite pacienți în străinătate pentru a beneficia de această terapie în mod gratuit, însă trebuie să suporte costurile dacă aleg să se trateze acasă, în țară!
La aproape un an și jumătate de când a solicitat în instanță decontarea radioterapiei stereotactice în România pentru pacienții oncologici, Medisprof, cel mai mare spital oncologic privat din vestul României, a obținut câștig de cauză în fața Guvernului României.
”Medisprof a acționat în instanță și Casa Națională de Asigurări și Ministerul Sănătății, dar deși am arătat că reglementarea actuală atentează flagrant la dreptul la viață al pacienților oncologici, cele două instituții au decis să facă recurs și au obținut câștig de cauză în ultima instanță. Practic, au obținut un câștig de cauză împotriva pacienților din România! Avem însă o hotărâre definitivă împotriva Guvernului României și am trimis deja o notificare de punere în executare a hotărârii. Programele Naționale de Sănătate, din care face parte și <Programul național de Oncologie – Subprogramul de radioterapie al bolnavilor cu afecţiuni oncologice>, sunt aprobate de Guvernul României prin hotărâre de Guvern, astfel că, instituția este în măsură să pună în executare hotărârea. Prin notificare, le-am acordat un termen în care să execute de bunăvoie hotărârea, iar dacă nu vor lua măsurile necesare pentru a proteja viața pacienților oncologici, vom solicita organelor competente să ne ajute cu executarea silită”, a declarat Dr. Adrian Udrea, medic primar oncologie.
De la începutul acestui an, mii de pacienți au semnat petiția publică ce solicită autorităților să asigure pacienților oncologici tratamente ca în vestul Europei, la noi în țară. În acest moment, tratamentul este decontat doar pentru pacienții care merg să o facă în afara țării, în condițiile în care o secvență de radioterapie stereotactică poate costa între 3.000 și 5.000 de euro în străinătate.
30% dintre pacienții care au beneficiat de
radioterapie stereotactică sufereau de cancer pulmonar
Radioterapia stereotactică este o tehnică extrem de precisă de radioterapie care utilizează doze mari de iradiere într-un număr redus de ședințe (una până la cinci ședințe). Cel mai frecvent este utilizată pentru tratamentul curativ al unor tumori diagnosticate în stadii incipiente (pulmonar, prostată, pancreas, ficat), dar și pentru situații de boală metastatică (oligometastatică mai exact – un număr de pana la 5 metastaze): metastaze cerebrale, pulmonare, osoase, hepatice, glanda suprarenală, adenopatii. Toate cazurile de iradiere stereotactică pulmonară și abdominală necesită o tehnică suplimentară de compensare a mișcărilor respiratorii.
”Pentru tumorile care se mișcă odată cu respirația (plămân, ficat, pancreas), utilizăm un sistem de management al mișcărilor respiratorii (Varian RGSC v1.0) pentru a ajuta pacienții să-și gestioneze respirația în timpul eliberării fasciculului SBRT. În esență, fixând poziția tumorii și permițând fasciculului să fie orientat doar spre leziune, cu impact minim asupra țesuturilor normale înconjurătoare. Pentru tumorile pulmonare, utilizăm cel mai adesea o tehnică de iradiere cu menținerea în inspir profund – DIBH (deep inspiration breath hold), iar pentru tumorile abdominale utilizăm o tehnica de iradiere în expir profund – EEBH (end expiration breath hold). Această tehnică avansată de radioterapie externă (SBRT), deși este utilizată la scară tot mai largă în cazuri oncologice selecționate, nu este pentru moment decontată de către Casa de Asigurări de Sănătate în România. În ultimul an, din totalul pacienților care au beneficiat de radioterapie stereotactică la Medisprof, cei mai mulți sufereau de cancer pulmonar (30%), urmat de cancer mamar (12%) și alte localizări tumorale (prostată, colon, melanom, tumori SNC)”, a explicat Dr. Claudiu Hopîrtean, șeful secției de radioterapie din cadrul Medisprof.
Despre Medisprof:
Cu o experiență de 19 ani în sectorul medical privat, Grupul Medisprof a deschis prima clinică medicală oncologică în anul 2010. În 2017 a fost inaugurat Medisprof Cancer Center, cel mai mare spital privat de oncologie din Vestul României. Cu ajutorul investițiilor în aparatură de ultimă generație, dar și prin contractarea unora dintre cei mai buni specialiști în oncologie, Medisprof oferă tratamente la cele mai înalte standarde medicale internaționale reușind astfel să devină #VestulApropiat și, în același timp, să rămână accesibil tuturor pacienților din România atât ca distanță, cât și prin acordarea tratamentelor gratuite, decontate prin Casa de Asigurări de Sănătate.