altex
National

20 de ani de activitate a DNA, peste 15 mii de inculpați, în dosare cu prejudicii de peste 5,4 miliarde de euro

Mesajul postat pe Facebook:

DNA este structura de parchet specializată în descoperirea și investigarea corupției generalizate la nivel înalt și mediu. Instituția a fost creată la 1 septembrie 2002, cu scopul de a combate aceste fenomen generalizat și profund nociv pentru dezvoltarea societății, în contextul eforturilor României de a deveni stat membru al UE.

În cei 20 de ani de existenţă, DNA a desfăşurat cu succes anchete complexe în domenii ce păreau de neatins şi care erau controlate de persoane cu resurse financiare, influenţă, acces la cercuri de putere şi statut privilegiat. Lupta anticorupţie a însemnat peste 43 de mii de dosare penale care au vizat infracţiuni precum luare de mită, trafic de influenţă, abuz în serviciu, folosirea influenţei pentru obţinerea de foloase necuvenite, spălare a banilor şi fraudarea fondurilor europene.

Anchetele DNA au scos la iveală şi probat corupţia din cele mai variate domenii, cum ar fi achiziţiile publice, sănătatea, educaţia, justiţia, proiecte majore de infrastructură, retrocedarea bunurilor naţionalizate, angajări nelegale în instituţii publice, privatizări ori fraude cu fonduri europene sau corupţia din sportul profesionist.

Pe parcursul celor 20 de ani de activitate, DNA a trimis în judecată peste 15 de mii de inculpaţi. Implicarea unor înalţi demnitari, miniştri, parlamentari, primari, directori de instituţii publice, adesea relaţionaţi cu puternici oameni de afaceri, a fost probată în numeroase dosare de corupţie şi de fraudă.

test

Nu întâmplător, de multe ori, investigaţiile DNA privind persoane având funcţii publice la nivel înalt au provocat reacţii dure în mass-media, precum şi promovarea unor modificări legislative cu impact negativ asupra eficienţei instituţiei. Aceste obstacole însă nu ne-au descurajat, ci, dimpotrivă, ne-au determinat să continuăm.

Procurorii DNA au constatat, în dosarele trimise în judecată, prin schemele de corupţie şi fraudă identificate, statul român, instituţiile şi companiile publice, precum şi celelalte persoane vătămate, au suferit prejudicii de peste 5,4 miliarde de euro.

În acest moment, DNA investighează cauzele cu prejudicii estimate de peste 4 miliarde de euro. Numai în ultimii zece ani valoarea mitei identificate de DNA se ridică la peste un miliard de euro”.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button