Peștele și strugurii, alimentele de bază pe masa românilor în noaptea dintre ani
Noaptea de 31 decembrie este noaptea specială care face trecerea dintre ani. Cu o însemnătate aparte pentru noi toți, noaptea de Revelion este deosebită și datorită preparatelor culinare servite în orice colț al lumii. De-a lungul timpului au existat multe superstiții și obiceiuri prilejuite de această trecere, atât legate de diverse activități, cât și de mâncare.
Ce este bine să mănânci de Revelion
Mănâncă pește, fiindcă se spune că, aşa cum peştele înoată prin apă, așa vei înota şi tu prin toate necazurile din anul următor, fără să te afecteze. Unii zic că peștele trebuie să fie primul aliment pe care îl consumi în Noul An.
Consumă carne de gâscă. Te va ajuta să plutești peste probleme şi să înaintezi spre ţelul tău, aşa cum face gâsca.
De Revelion trebuie să mănânci struguri. Ciuguleşte dintr-un ciorchine de struguri, bob cu bob, câte 12. Când ai ajuns la al 12-lea bob, pune-ţi o dorinţă care ţine de bani. Strugurii şi stafidele simbolizează abundenţa financiară.
Bea şampanie la 12 noaptea pentru a avea parte de belşug. Poate fi și vin spumante. Important e să bei paharul până la fund şi toate dorinţele pentru noul an se vor îndeplini.
În noaptea dintre ani este indicat să ai în case cât mai multe fructe rotunde. Se spune că forma sferică este asocitată cu infinitul, continuitatea. Dacă ai fructe în formă rotundă în casă în noaptea de Revelion se spune că îți sporești șansele de succes în Noul An.