AgriculturaLocal

Crescătorii de animale vasluieni: E jale! Nu avem de mâncare la animale! Sunt aduse cereale din Ucraina

de Dănuț CIOBANU 

Seceta severă din anul tecut a lăsat fermierii din județul Vaslui fără hrană la animale. În prezent, în depozitele locale nu se găsește porumb și alte cereale, iar crescătorii de animale sunt disperați. Pentru a procura cereale pentru turmele de ovine, caprine și alte animale, fermierii locali au apelat la o societate care aduce din Ucraina cereale la niște prețuri convenabile. 

Ion Agafiței, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine „Ovismold” Vaslui, a spus că zilele trecute au fost aduse din Ucraina 200 de tone de porumb la un preț de 1,20 lei/kilogram. La această cantitate a-u mai adăugat alte petru tiruri cu porumb la același preț, cantitate care să acopere necesarul de la nivel local.

Tot pentru hrana animalelor, în perioada imediat următoare va fi adus fermierilor vasluieni și orz din Ucraina, la un preț de 0,90 lei/kilogram.

„E jale! Nu avem de mâncare. La noi porumb s-a făcut foarte puțin, iar fermierii au avut de acoperit inputuri, au dat arenda la oameni și nu mai este porumb. Dacă nu ar fi fost soluția Ucraina mai căutam hrană pentru animale în alte zone din țara noastră. La Timișoara este porumb cu 1,50 lei/kilogramul, care ajunge la Vaslui la un preț de 2 lei/kilogram. Nu se poate așa ceva. Noi menținem legătura cu această firmă româno -ucraineană care aduce cereale”, a spus Ion Agafiței.

Peste 80.000 de hectare de culturi agricole de primăvară au fost calamitate de seceta din anul trecut. Cea mai mare lovitură au primit-o micii producătorii, care au avut compromise nu mai puțin de 37.655 hectare semănate cu porumb. Pierderi însemnate sunt și la floarea soarelui, mazăre etc.

Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Vaslui a finalizat evaluarea pagubelor la culturile agricole semănate în primăvara anului trecut, asociate fenomenului de secetă pedologică.

Potrivit datelor DAJ Vaslui, situația suprafețelor cu culturi agricole de primăvară afectate de secetă este următoarea: porumb – 37.655 hectare; floarea soarelui – 36.269 hectare; soia – 281 hectare; mazăre – 532 hectare; plante furajere – 5.627 hectare; alte culturi – 166 hectare; lucernă de câmp – 33 hectare; livezi – 171 hectare; viță de vie  – 84 hectare; cartofi – 2 hectare.

Guvernul a aprobat o ordonanță pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat sub formă de grant financiar, acordat fermierilor care au înființat culturi în toamna anului 2021 ce au fost afectate de seceta. Prin acest act normativ se compensează parțial pierderile înregistrate de producătorii agricoli afectați de seceta pedologică accentuată, manifestată în aproape toate regiunile agricole ale țării.

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button