Home » Local » Asigurare facultativă la sistemul public de pensii este un lux! Contribuția a crescut la 638 de lei

Asigurare facultativă la sistemul public de pensii este un lux! Contribuția a crescut la 638 de lei

Anul acesta, cota de contribuţie de asigurări sociale datorată de persoanele fizice care au încheiat contract de asigurare socială este de 25%. Având în vedere dispozițiile Hotărârii de Guvern nr. 1071/2021 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, începând cu data de 1 ianuarie 2022 salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată este de 2.550 lei.

Astfel, în cazul asiguraților care au încheiat contracte de asigurare socială conform Legii nr. 263/2010, baza lunară de calcul a contribuției de asigurări sociale o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială,dar nu mai puțin decât valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.

În consecință, începând cu data de 1 ianuarie 2022, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socialǎ încheiateste de 2.550 lei, ceea ce înseamnă o cotă de contribuție de 638 de lei, față de 575 de lei cât a fost anul trecut.

„Toate veniturile asigurate înscrise în contractele de asigurare socială al căror nivel se situează sub nivelul minim de 2.550 lei se vor modifica, prin notificarea asiguratului”, a spus Loredana Enache, purtător de cuvânt al Casei Județene de Pensii Vaslui.

De altfel, în ultimii ani, numărul vasluienilor care optează pentru asigurarea facultativă în sistemul public de pensii scade de la o lună la alta. Una din principalele cauze pentru care tot mai puține persoane optează pentru această formă de asigurare este contribuția lunară foarte mare.

În perioada iulie – septembrie 2021 au fost încheiate 21 de contracte de asigurare și au fost reziliate 45 de astfel de contracte. Este vorba despre contractele de asigurare parafate în baza Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: