altex
Local

Campania „Împreună oprim hepatita. Hai la doctor” a ajuns și în județul Vaslui

A fost demarată și la Vaslui o campanie de testare gratuită privind afecțiunile hepatice. Este un proiect LIVE(RO)2-EST al cărei beneficiar este Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, cu parteneri Asociația Română Anti-Sida (ARAS) și Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Spiridon” Iași.
La Vaslui, echipa de implementare a proiectului se bucură de sprijin din partea Consiliului Județean Vaslui, Primăriei municipiului Vaslui, alături de Colegiul Medicilor, Casa de Asigurări de Sănătate, Direcția de Sănătate Publică, Spitalul Județean de Urgență Vaslui și foarte mulți medici de familie.
„E o onoare să vă aveam oaspeți în această sală și vă mulțumesc că ați ales locul acesta de desfășurare a evenimentului. Sper să fie foarte utilă întâlnirea de astăzi și nici n-ar avea cum să nu fie utilă, dată fiind importanța temei pe care o tratați în cadrul proiectului. În sală sunt oameni ai cărui prestigiu este fundamentat de experiență, este o muncă de ani de zile. Îmi exprim speranța că împreună vom contribui, fiecare cu ce poate, la nota de succes a proiectului. Vă asigur de tot sprijinul nostru, așa cum am făcut-o în toți acești ani. Dacă vom fi solicitați, vom da curs cu tot ceea ce ne stă la dispoziție, în mod legal, pentru a obține rezultate”, a spus Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.
Campania, lansată la Vaslui sub sloganul „Împreună oprim hepatita. Hai la doctor!, #LIVE (RO)2 Acum și în județul Vaslui!”, are ca obiectiv furnizarea de servicii medicale de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic și direcționare către tratament a pacienților cu boli hepatice cronice, secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatitice B/D și C din 12 județe.
„Vasluiul este penultimul județ pe care îl vizitez. Deși v-am lăsat aparent la urmă, a fost de fapt începutul. Înainte de a demara #LIVE RO2, împreună cu echipa Institutului de Gastroenterologie și Hepatologie Iași ne-am propus să începem eliminarea hepatitei C la Vetrișoaia. Putem spune că prima zonă la nivel național fără hepatită C este Vetrișoaia la acest moment. Am avut un motiv sentimental când am ales această comună, fiindcă primul loc de muncă al tatălui meu a fost la Vetrișoaia. Astfel, de la cel mai mare la cel mai mic, am reușit în câteva zile să efectuăm teste de screening la toată populația din Vetrișoaia, iar în perioada care a urmat am reușit să tratăm toți pacienții depistați cu infecție virală de tip C și la peste 99 la sută dintre aceștia să obținem rezultate pozitive. Un astfel de proiect nu ar fi fost posibil și nici fezabil, dacă nu am fi avut uneltele pentru a vindeca infecția virală de tip C. De mai bine de șase ani avem la dispoziție tratamentele antivirale care ne permit vindecarea virusologică la peste 99 la sută din cazuri. Dacă vom face aceste lucruri, vom reuși să nu mai avem o astfel de mortalitate prin ciroză hepatică, cum este astăzi în România”, a conchis prof. univ. dr. Anca Trifan, managerul proiectului.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button