altex
BusinessLocal

Economia Vasluiului, dependentă de divinitate! Oamenii de afaceri vor precipitații, taxe mici și investiții de succes

de Dănuț CIOBANU 

Oamenii de afaceri din județul Vaslui speră că divinitatea îi va ajuta în acest an. Dacă în 2022 seceta a calamitat sever culturile agricole, în acest an sunt așteptate condiții meteo mult mai favorabile. Pentru relansarea economiei locale, antreprenorii așteaptă de la guvernanți impozite mai mici, investiții etc. La nivel local, ar fi nevoie de un parteneriat între patronat și administrațiile locale pentru atragerea unor investiții de succes.

„Speranța oamenilor de afaceri încă nu s-a risipit. Noi credem că anul acesta va fi mai bun cel puțin din punct de vedere agricol, față de anul trecut. Sperăm ca Bunul Dumnezeu să țină cu noi, că altcineva nu are cine!”, a spus Ionel Constantin, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui.

Guvernul actual și cel viitor ar trebui să dezvolte investiții viabile în județul Vaslui și să reducă o parte din taxe și impozite acolo unde este posibil. O altă dorință a antreprenorilor este ca impozitele să fie colectate de la toți operatorii din piață și nu majorate pentru firmele care le plătesc.

„Credem în eficiența parlamentarilor români, a celor care conduc administrația locală în bătălia cu cei de la București, astfel încât să obțină maximul pentru Vaslui. Avem nevoie de lucrări la infrastructura rutieră, refacerea spitalelor, o serie de școli etc. Poate reușim împreună cu administrația locală să aducem câteva investiții de succes în județul Vaslui, având în vedere că nu suntem la o distanță mare de Iași, că beneficiem de același aeroport”, a mai spus Constantin.

test

În cursul lunii ianuarie 2023, Comisia Națională de Prognoză a publicat

„Proiecţia principalilor indicatori  economico – sociali în PROFIL TERITORIAL 2022 – 2026”. La capitolul creștere economică, perspectivele de dezvoltare pentru județul Vaslui sunt modeste.

La finalul acestui an, valoarea produsului intern brut al Vasluiului va fi de 13,4 miliarde de lei, prețuri curente.

Celelalte județe din Regiunea Nord-Est vor avea următoarele valore ale PIB-ului la finalul anului acesta: Bacău –  29,9 miliarde de lei; Botoșani – 15,3 miliarde de lei; Iași – 53,2 miliarde de lei; Neamț – 21,4 miliarde de lei; Suceava – 28,6 miliarde de lei.

Prognozele economice pentru următorii ani indică o creștere a PIB-ului pentru județul Vaslui în 2026 la valoarea de 17,2 miliarde de lei. Dacă ne raportăm la județul Botoșani, care mulți ani a fost încadrat între cele mai sărace județe din Moldova alături de Vaslui, PIB-ul va fi de 19,6 miliarde de lei.

Practic, diferența economică prognozată între cele două județe la sfârșitul acestui an va fi de 1,9 miliarde de lei, în timp ce la finalul anului 2026 previziunile arată că PIB-ul județului Botoșani va fi mai mare decât al județului Vaslui cu 2,4 miliarde de lei.

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button