Conform unui studiu, eritritolul, un îndulcitor folosit în produsele pentru diabetici, crește riscul formării cheagurilor de sânge, accidentelor vasculare și atacurilor de cord
Eritritolul este un îndulcitor care poate înlocui zahărul, care are 70% din dulceața sa și zero calorii. Potrivit unui studiu publicat în revista Nature, persoanele care au în sânge nivel ridicat de eritritol prezintă un risc de două ori mai mare de accident vascular cerebral, atac de cord sau cheaguri de sânge, în comparație cu cele care au un nivel mai scăzut.Potrivit specialiștilor, eritritolul poate să determine trombocitele din sânge să se coaguleze mai ușor. Astfel, cheagurile se pot desprinde și se pot deplasa către inimă, declanșând un atac de cord, sau către creier, declanșând un accident vascular cerebral.
Deși corpul uman produce eritritol, acesta este prezent în mod natural, doar în cantități foarte mici. Eritritolul este folosit în alimente și băuturi procesate, în special în produsele care vizează persoanele care urmează dieta ketogenă sau care suferă de diabet, deoarece nu afectează glicemia.La studiu au participat peste 1.100 de persoane din Europa și SUA, care sufereau de boli cronice, precum diabet și hipertensiune arterială.