Criză de finanțare în comunitățile locale! Primarii iau cu asalt CJ Vaslui și cer bani pentru dezvoltare
de Dănuț CIOBANU
Consiliul Județean Vaslui este asaltat cu cereri din partea primarilor, prin care solicită bani pentru dezvoltarea comunităților. Cum la bugetele locale resursele sunt limitate, singura opțiune pentru edili rămâne sprijinul financiar din partea CJ-ului. Prin urmare, 24 de UAT-uri primesc o sumă totală de 17 milioane de lei. Cele mai mari sume sunt sunt încasate de Dragomirești – 3.000 mii lei; Fălciu – 1.400 mii lei și Gherghești – 1.800 mii lei.
Consiliul Județean (CJ) Vaslui alocă din nou bani UAT-urilor din fondul aflat la dispoziție din impozitul pe venit pentru anul 2023. Pentru anul curent, CJ-ul are la dispoziție suma de 38.176 mii lei care se repartizează comunelor, orașelor și municipiilor.
Suma care reprezintă 6% din impozitul pe venit estimat a se încasa la bugetul de stat în anul 2023 se repartizează pentru: susținerea programelor de dezvoltare locală; susținerea programelor de infrastructură care necesită cofinanțare locală; cheltuieli de funcționare pe care UAT-urile nu le pot finanța din venituri proprii și din sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale.
La începutul acestui an CJ Vaslui a repartizat suma de 17.344 lei, iar în acest moment în fondul aflat la dispoziția este disponibilă suma de 20.832 mii lei.
„După aprobarea bugetelor locale, CJ Vaslui s-a confruntat cu o avalanșă de cereri ale UAT-urilor, prin care sunt solicitate fonduri în vederea echilibrării bugetelor. În proporție de peste 90%, aceste cereri de fonduri au ca obiect necesitățile pe care UAT-urile le au pe secțiunea de dezvoltare în vederea achitării cofinanțării unor proiecte finanțate din fonduri europene și/sau naționale care au fost finalizate și nu pot fi recepționate deoarece beneficiarii se află în imposibilitatea de a achita cota de cofinanțare”, a spus Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui.
În urma analizei efectuate asupra solicitărilor de fonduri, s-a constatat necesitatea repartizării sumei de 17.100 mii lei către un număr de 24 UAT-uri. Sumele cele mai mari revin următoarelor comunități: Dragomirești – 3.000 mii lei; Fălciu – 1.400 mii lei; Gherghești – 1.800 mii lei; Ivănești – 1.200 mii lei; Tutova – 1.000 mii lei; Murgeni – 1.200 mii lei, Negrești – 500 mii lei.