LocalSocial

Investiție anti-cutremur! Sala Polivalentă Vaslui va fi consolidată printr-un proiect ce vizează creșterea siguranței la acțiuni seismice

de Dănuț CIOBANU 

Sala Polivalentă Vaslui va fi consolidată printr-un proiect ce vizează creșterea nivelului de siguranță la acțiuni seismice. Proiectul a fost selectate pentru finanțare de Ministerul Dezvoltării, iar banii vor fi virați în teritoriu odată ce autoritățile locale depun documentele necesare. Proiectul a fost depus pe Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat.

Proiectul „Creșterea nivelului de siguranță la acțiuni seismice prin realizarea de lucrări de consolidare, precum și creşterea eficienţei energetice la Sala Sport – Polivalentă din Municipiul Vaslui, judeţul Vaslui” a fost selectat pentru finanțare.

Practic, proiectul va primi finanțare odată ce autoritățile locale depun documentele necesare. Obiectivul de investiții din municipiul Vaslui de pe strada Decebal nr. 1 este încadrat în subprogramul proiectarea și execuția lucrărilor de intervenții pentru clădirile de interes și utilitate publică aflate în proprietatea sau administrarea autorităților publice centrale sau locale.

La nivel național, încă 30 de proiecte depuse în cadrul Programului național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat au fost selectate pentru finanțare. Suma totală solicitată pentru consolidarea clădirilor este de 856 de milioane de lei.

Acestea se adaugă primelor 50 de proiecte selectate pe 1 martie, în valoare de 738 de milioane de lei, și, în urma includerii pe Ordinul de ministru, beneficiarii trebuie să depună documentația necesară pentru încheierea contractelor de finanțare. Odată încheiate aceste contracte, întrucât finanțarea este asigurată din fonduri publice, se va derula procedura de achiziție publică, iar ulterior pot începe lucrările de consolidare.

După cum este cunoscut, Ministerul Dezvoltării derulează Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, care, pentru anul 2023, are un buget alocat de 200 de milioane de lei credite bugetare și 500 milioane de lei credite de angajament, iar finanțarea este de 100%. Locatarii clădirilor consolidate și autoritățile locale nu vor fi nevoiți să restituie banii.

În perioada 3 ianuarie – 20 februarie, a fost deschis apelul de proiecte pentru Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, în urma căruia au fost depuse cereri de finanțare pentru consolidarea seismică a 366 de clădiri.

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button