Ieri, 20 aprilie 2023, polițiștii Serviciului Criminalistic, Serviciului Resurse Umane, Biroului Pregătire Profesională și ai Biroului Siguranța Școlară, din cadrul Inspectoratului de Poliției Județean Vaslui, au primit în vizită elevii de la Liceul Teoretic Mihail Kogălniceanu Vaslui care au dorit să se informeze despre profesia de polițist, în cadrul activităților derulate în cadrul Săptămânii Altfel.
Obiectivul vizat prin desfășurarea activităților cu caracter preventiv a fost prevenirea implicării elevilor în săvârșirea de infracțiuni comise în mediul școlar și conștientizarea regimului juridic al răspunderii penale aplicabile minorului, necesitatea implicării în prevenirea situațiilor în care aceștia pot deveni victime sau autori ale unor infracțiuni.
Totodată, s-a urmărit informarea și conștientizarea elevilor din ciclul liceal cu privire la efectele nocive ale consumului de substanțe psihoactive și le-au fost transmise recomandări și sfaturi preventive referitoare la necesitatea respectării programului școlar și a conduitei în societate.
Polițiștii le-au recomandat elevilor să adopte o atitudine pozitivă, non-conflictuală, explicându-le, într-un limbaj adecvat segmentului lor de vârstă, că este important să Ia atitudine și să spună STOP Violenței!
Liceenilor le-au fost transmise recomandări preventive referitoare la mersul cu motociclete, trotinete, biciclete, sau cu rolele, precum și la comportamentul pe care trebuie să îl aibă dacă participă la trafic, în calitate de pietoni.
Totodată, au fost oferite informații utile despre efectele negative pe care drogurile le au asupra organismului, asupra dezvoltării lor, dar și asupra viitorului lor, cu accent pe riscul implicării, în calitate de victimă sau autor, în diferite infracțiuni.
Tinerii au putut afla prevederile legislative ce reglementează substanțele interzise și instituțiile cărora le putem solicita sprijin în vederea acordării serviciilor de consiliere și asistență pentru persoanele consumatoare de droguri.
De asemenea, în cadrul activității au fost transmise mesaje preventive în vederea creșterii gradului de informare cu privire la necesitatea implicării în prevenirea situațiilor în care copiii pot deveni victime sau autori ale unor infracțiuni și au fost expuse consecințele pe care le are apelul fals la S.N.U.A.U. 112.
Nu au lipsit discuțiile despre prevenirea disparițiilor de minori și despre siguranța în mediul online.
Adolescenții s-au putut informa despre o posibilă carieră în Poliție, beneficiind de sprijinul Serviciului Resurse Umane care a prezentat oferta educațională pentru școlile de agenți de poliție sau pentru Academia de Poliție și care a încercat să lămurească toate neclaritățile avute de cei interesați.
Standul amenajat de Biroul Pregătire Profesională Vaslui a dat șansa liceenilor să cunoască tehnica folosită de către polițiști în derularea misiunilor specifice.
În final, sala de sport de la Clubului Pensionarilor a fost locul unde tinerii participanți au putut asista și participa activ la simularea unor activități polițienești de tipul depistării, interceptării, imobilizării, încătușăre și conducerii la sediul unității de poliție dar și însușirea unor procedee de autoapărare.