Fără precipitații! Fermierii vasluieni au la dispoziție peste 24 de milioane de metri cubi de apă pentru irigații
de Dănuț CIOBANU
În condițiile în care precipitațiile lipsesc de pe teritoriul județului Vaslui, punerea în funcțiune a sistemului de irigații este foarte importantă pentru sectorul agricol. Irigațiile au început în zone precum Berezeni, Lunca Banului și Pogonești la cultura de grâu, porumb, floarea-soarelui, legume etc. Pentru a onora contractele încheiate cu organizațiile fermierilor, ANIF Vaslui a contractat pentru campania de irigații din acest an 24,5 milioane de metri cubi de apă.
Pentru acest an, Agenţia Naţională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) Vaslui are încheiate contracte de furnizare a apei pentru irigații pentru o suprafață totală de 14.484 de hectare. Este vorba de 13.870 de hectare în amenajarea Albița-Fălciu și diferența în acumularea Mînjești.
Până la această dată, în amenajarea Albița-Fălciu au fost irigate 1.416 hectare, ceea ce înseamnă 10% din suprafața contractată.
Sandu Damian, directorul ANIF Vaslui, a spus că irigațiile au început în Berezeni, Lunca Banului, Pogonești cu cultura de grâu, după care au urmat rapița, lucerna și culturile de primăvară (porumb, floarea-soarelui și legume).
„La nivelul ANIF Vaslui am luat măsuri de la începutul anului pentru a asigura apa pentru irigații. Pentru campania de irigații din 2023 am contractat cu administratorii amenajării Stânca Costești un volum estimat de 22 milioane de metri cubi. Pentru amenajarea Mînjești am contractat cu Sistemul de Gospodărire al Apelor Vaslui 2,5 milioane de metri cubi. La Stânca Costești gradul de umplere este de 78%, ceea ce ne dă speranțe că vom avea un nivel optim pentru a preleva din râul Prut pentru irigații în amenajarea Albița-Fălciu”, a spus Sandu Damian.
În această perioadă, ANIF Vaslui derulează a doua etapă de reabilitare a infrastructurii principale de irigații din amenajarea Albița-Fălciu. Sunt în derulare lucrări la Vetrișoaia, unde se reabilitează stația de repompare și 11,4 kilometri de canale de irigații care deservesc această zonă.
Valoarea investiției este de 18,7 milioane de lei. În prezent, 19% din contractul de lucrări este realizat și s-au reabilitat complet 4,6 kilometri de canale de irigații. Prin noua investiție se asigură apa pentru o suprafață de 1,9 hectare de teren agricol. Practic, fermierii au înțeles că fără irigații nu pot avea producții agricole constante și, în acest sens, au accesat și proiecte europene.