Home » Local » Mai multe autorizaţii de construire! Vasluienii nu se sperie de explozia prețurilor la materialele de construcții

Mai multe autorizaţii de construire! Vasluienii nu se sperie de explozia prețurilor la materialele de construcții

Creșterile prețurilor la materialele de construcții nu îi determină pe vasluieni să renunțe la construcția de case. Potrivit datelor Direcției Județene de Statistică Vaslui, autorizaţiile de construire pentru clădiri rezidenţiale au fost în număr de 39 în luna martie 2023, în creștere faţă de luna martie 2022 (20 autorizaţii).

În schimb, indicatorul locuinţe terminate a înregistrat o scădere pe total (127 în trim. IV 2022, faţă de 158 în trim.IV 2021). Pe medii, situaţia se prezintă astfel: 40 locuinţe în trim. IV 2022, în urban şi 80 în perioada similară din anul 2021, respectiv 87 locuinţe în trim. IV 2022, în rural şi 78 de locuinţe în perioada similară din anul 2021.

De altfel, explozia prețurilor la materialele de construcții a afectat sever numeroase proiecte de dezvoltare.

Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui, a explicat că a intervenit criza economică care a antrenat creșteri foarte mari ale prețurilor la materialele de cosntrucții.

„Criza economică a determinat prețurile materialelor de construcții. Guvernul a emis o ordonanță pentru actualizarea prețurilor. Vedeți în ce situații sunt drumurile strategice în alte județe. Nicio aplicație nu a ajuns la final”, a precizat Dumitru Buzatu.

În cazul punctual al drumului strategic, contractele de execuție cu constructorii au fost reziliate amiabil, pentru că altfel trebuia să fie aplicate penalități.

„Voință am avut, dar nu s-a putut. Sunt lucrări multe neplătite. Este vorba de 11 milioane de lei. Verificăm, și le plătim dacă oamenii le-au făcut. Lotul 3 al drumului strategic este realizat într-un procent de 50% , iar loturile 1 și 2 au un procent de realizare de 70%. Plătim executanților cât se cuvine. La loturile 1 și 2 lucrările au început în luna martie 2020, iar la lorul 3 în luna mai 2020”, a explicat Dumitru Buzatu.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*