Direcția Silvică (DS) Vaslui valorifică anual resurse forestiere nelemnoase, în vederea completării veniturilor, dar și pentru a satisface interese ale comunităților locale. Una dintre activitățile tradiționale constituie valorificarea fructelor de pădure care sunt cele mai importante sub aspect cantitativ și valoric.
DS Vaslui oferă spre vânzare anual între 200 – 400 tone de fructe de pădure. Acestea provin din flora spontană a României și sunt certificate ca produse agroalimentare ecologice.
„Instituția noastră angrenează în procesul de recoltare a produselor nelemnoase anual între 2000 și 2500 de persoane, care provin din cele 300 sate, aflate în raza de competență. Aceștia realizează venituri de peste 200 lei/persoană/zi în timpul campaniilor de recoltare”, a spus Cătălin Idriceanu, directorul DS Vaslui.
Anul trecut, veniturile realizate din valorificarea produselor nelemnoase au fost de 53.558.363 lei din care 1.970.232 lei (394.046 euro) 3,68% produse accesorii – fructe de pădure, plante medicinale, silvoturism.
În anul 2022, la nivelul DS Vaslui au fost recoltate fructe de pădure (220,63 tone). În urma acestor activități, veniturile totale încasate de muncitorii zilieri au fost de 1.154.379 lei (230.876 euro).
„Fructele de pădure și plantele medicinale sunt utilizate pentru o gamă largă de produse, de la cele farmaceutice, până la cele din industria alimentară. Prin cantitățile importante pe care reușim să le culegem și să le punem pe piață, aceste fructe de pădure și plante medicinale au reușit să fie cunoscute și în afara României în țări ca Germania, Elveția, Olanda, Franța, unde fac deliciul unor renumite restaurante și asigură locuri de top prin produsele obținute pentru industria farmaceutică”, a mai spus Cătălin Idriceanu.
(Dănuț CIOBANU)