de Dănuț CIOBANU
Noile grile de salarizare provoacă tensiuni în rândul angajaților din administraţia publică şi asistenţă socială. Sindicaliștii susțin că circulă deja variante neoficiale de grile de salarizare, care se depărtează de conceptul unitar al actului normativ. Sindicaliștii atrag atenția celor implicați în procesul de elaborare a legii să manifeste extremă prudenţă, astfel încât să rezulte o lege echitabilă pentru toţi salariaţii.
Federația Columna a lansat un apel către Ministerul Muncii, în contextul în care în perioada următoare vor începe negocieri privind noua lege a salarizării.
Sindicaliștii au atras atenția asupra faptului că, în spațiul public, circulă deja diferite variante neoficiale de grile de salarizare destinate personalului din cadrul consiliilor județene/municipiilor reședință de județ și din cadrul Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului județene/de sector.
În opinia sindicaliștilor, respectivele propuneri de grile se depărtează de conceptul unitar care trebuie să caracterizeze, conform PNRR, această iniţiativă legislativă provocând deja tensiuni sociale în rândul a sute de mii de angajaţi din sectoarele de activitate precum administraţie publică şi asistenţă Socială.
Sindicaliștii solicită celor implicați în procesul de elaborare a legii să manifeste extremă prudenţă şi seriozitate în tot acest demers, astfel încât să rezulte o lege echitabilă pentru toţi salariaţii.
„Revine sarcina Ministerului Muncii să creeze un cadru propice acestor negocieri, inclusiv din perspectiva transmiterii documentelor care vor reprezenta variante oficiale ale legii salarizării pentru fiecare familie ocupațională, astfel încât să nu se creeze zvonistică, haos și tensiuni în rândul a sute de mii de salariați din administrație și asistență socială”, a spus Gică Crețu, liderul Sindicatului din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vaslui.
De altfel, în cursul lunii mai, Federația Columna, organizaţie sindicală care reprezintă interesele a peste 20.000 de salariaţi din administraţie publică şi asistenţă socială, a hotărât în cadrul şedinţei Consiliului Național. cu unanimitate de voturi, declanşarea de acţiuni sindicale, inclusiv grevă, împotriva următoarelor politici economice şi sociale ale Guvernului României.
Este vorba despre scăderea veniturilor prin măsurile, prin modificarea sistemului de acordare a drepturilor salariale; neaplicarea integrală a Legii itr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice; schimbarea sistemului de finanţare în asistenţă socială, ca urmare a modificărilor care vor fi aduse Legii nr. 292/2011 a asistenţei sociale.