Șantiere pustii! În primele șase luni din 2023, cheltuielile pe dezvoltare din județul Vaslui sunt de numai 24%
de Dănuț CIOBANU
Execuția bugetului local al județului Vaslui pentru anul curent este departe de țintele asumate. La jumătatea acestui an, la secțiunea de dezvoltare gradul de realizare al cheltuielilor este de numai 24%. Proiectele europene au în continuare cel mai mic grad de realizare. Cauzele pentru care nu se mai lucrează sunt diverse: rezilierea unor contracte, modificările legislative, nerealizarea graficului de lucrări etc.
Consiliul Județean (CJ) Vaslui va aproba contul de execuţie al bugetului local, al bugetului instituţiilor publice și activităților finanţate integral sau parțial din venituri proprii, al bugetului fondurilor externe nerambursabile și al bugetului împrumutului intern pentru perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2023.
În ceea ce privește bugetul local, la partea de venituri pe total, s-a încasat suma de 253.326 mii lei faţă de programul aprobat de 286.055 mii lei, ceea ce înseamnă 89 % din prevederi.
La secțiunea de funcționare s-au făcut încasări de 193.271 mii lei, adică un grad de realizare de 110%.
În schimb, la secțiunea de dezvoltare au fost încasate venituri în valoare de 60.055 mii lei, din prevederi bugetare de 110.139 mii lei, ceea ce înseamnă un grad de realizare de numai 55%.
În ceea ce privește cheltuielile, sumele programate au fost în cuantum de 320.421mii lei, din care au fost utilizaţi 182.918 mii lei, adică 57% din programul aprobat.
Mai exact, la partea de funcționare s-au realizat plăți de 148.861 de lei, adică un grad de realizare de 85%. La capitolul dezvoltare, plățile efectuate sunt de numai 34.057 mii lei, din prevederi bugetare de 144.505 mii lei, ceea ce se traduce într-un grad de realizare de numai 24%.
„Gradul de realizare a veniturilor este în procent de 89%, secţiunea de dezvoltare fiind sub programul aprobat din cauza proiectelor cu finanţare nerambursabilă, ritmul de încasare a sumelor aferente acestor proiecte este în continuare unul lent, cererile de plată și de rambursare înaintate către finanțatori se decontează cu mari întârzieri, fără justificări”, se arată în raportul la proiectul de hotărâre.
În document se mai precizează că:
„În ceea ce privește cheltuielile bugetului local, realizările au fost de 57% din programul estimat, proiectele cu finanţare din fonduri externe nerambursabile fiind în continuare indicatorul cu cel mai mic grad de realizare. Întârzierile în executarea lucrărilor aferente proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile se datorează atât executanţilor, cât și unor motive neimputabile acestora, modificările legislative privind actualizarea preţurilor determinând în unele situaţii rezilierea contractelor, ceea ce a însemnat blocarea lucrărilor în diverse stadii de execuţie și reluarea procedurilor de licitație”, se mai arată în raport.