altex
InvatamantLocal

37.142 de elevi din județul Vaslui vor primi gratuit în noul an școlar fructe, lapte și produse de panificație

de Dănuț CIOBANU 

În jur de 37.142 de elevi din județul Vaslui vor primi săptămânal în cursul anului școlar 2023-2024 mai multe produse. Este vorba de două mere,  3 porții de lapte, 2 porții de produse lactate și 5 porții de produse de panificație. Pentru fructe se alocă suma de 1.872 mii lei, pentru lapte și produse lactate 7.132 mi lei și pentru produse de panificație 4.177 mii lei. 

Consiliul Județean Vaslui va aproba lista produselor care se vor distribui și a măsurilor educative care se vor implementa în județul Vaslui în cadrul Programului pentru școli al României, în perioada 2023-2029.

La nivelul local, sunt aproximativ 37.142 de beneficiari ai programului dedicat școlilor. Este vorba despre numărul total de preșcolari din grădiniţele cu program normal de 4 ore de stat autorizate/acreditate şi particulare acreditate şi elevi din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi particular, precum și pentru preșcolarii și elevii incluși în învățământul special.

În urma consultării comisiei constituite la nivelul județului Vaslui a rezultat următoarea variantă: alocare la categoria fructe a două mere pe săptămână în greutate de min.100 g/buc; 3 porții de lapte pe săptămână; 2 porții de produse lactate pe săptămână; 5 porții de produse de panificație pe săptămână.

test

În ceea ce privește măsurile educative care însoțesc distribuția fructelor, legumelor, laptelui şi produselor lactate în anii școlari din perioada programului se propune ca la nivelul județului Vaslui să fie implementată cel puțin una măsurile educative.

Se are în vedere organizarea de vizite la ferme pomicole/legumicole sau la ferme de producere a laptelui şi/sau la unităţi de condiţionare, precum și organizarea de concursuri tematice legate de consumul de fructe și legume și de lapte și produse lactate, inclusiv degustarea de fructe și/sau legume proaspete și/sau alte produse lactate.

De asemenea, se urmărește organizarea de zile tematice dedicate consumului de fructe și legume și de lapte și produse lactate sau de activități educative practice, precum și utilizarea de materiale didactice/educative care să prezinte preșcolarilor și elevilor informații adaptate vârstei despre obiceiuri alimentare sănătoase, agricultură, lanțuri de aprovizionare și produse locale, producția ecologică, producția sustenabilă și combaterea risipei alimentare.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button