LocalSocial

Activități desfășurate de polițiștii vasluieni pentru prevenirea și combaterea absenteismului școlar

În perioada septembrie 2023 – iunie 2024, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, împreună cu jandarmii Inspectoratului de Jandarmi Județean Vaslui, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Vaslui, vor derula activități specifice, de informare și educativ-preventive, în unitățile de învățământ din județul Vaslui, pentru prevenirea și combaterea absenteismului în rândul elevilor din învățământul preuniversitar.

Consolidarea climatului de siguranţă în mediul şcolar continuă să reprezinte o prioritate la nivel național și local și, în acest context, trebuie avut în vedere faptul că siguranţa în zona adiacentă şi în incinta unităţilor de învăţământ continuă să fie direct influenţată de acţiunile forţelor de ordine angrenate, cu atribuții în aplicarea măsurilor de menţinere a ordinii şi liniştii publice, de prevenire şi combatere a fenomenului infracţional şi de identificare şi contracarare a acţiunilor elementelor care atentează la viaţa, libertatea, sănătatea şi integritatea persoanelor, a proprietăţii private şi publice.

Absenteismul școlar reprezintă un comportament tot mai întâlnit în rândul elevilor. Fie că ne referim la un absenteism selectiv sau o formă generalizată a acestui fenomen, această conduită i-a amploare an de an, iar în multe cazuri conduce către abandon școlar.

Repercursiunile absenteismului școlar sunt multiple, începând cu pierderea relațiilor interumane și lipsa integrării unor cunoștințe și continuând cu manifestări comportamentale în sfera infracțională prin alăturarea la anturaje antisociale. Lipsa elevilor de la școală în mod repetat poate semnala apariția unor probleme cum ar fi, situații limită care depășesc capacitatea elevului de rezolvare a dificultăților, presiunea grupului, supraîncărcarea școlară, frustrare, lipsa motivației, relații interpersonale neproductive, încredere de sine scăzută, sentiment de inferioritate, capacități școlare scăzute, condiții socio-familiale deteriorate sau cu părinți plecați în străinătate. Urmare a acestor semnale, elevii devin susceptibili la delincvența juvenilă.

Cadrul juridic care reglementează fenomenul absenteismului/abandonului școlar, se regăsește în legea nr. 1 din 5 ianuarie  2011 a Educaţiei Naţionale cu completările și modificările ulterioare. Legea se află în strânsă accord cu legea 272 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, cu modificările şi completările ulterioare, care cuprinde o serie de măsuri pentru prevenirea abandonului şcolar. Mai mult, o eventuală situație în care unui minor i se interzice accesul la învățământul general obligatoriu, este incriminată de în legea penală conform art. 380 Cod Penal. Astfel, instituțiile supraveghează la realizarea relațiilor sociale ale minorilor dar și la modul în care responsabilii/reprezentanții legali respectă obligațiile de creștere și educare a minorilor.

Principalele obiective urmărite:

  • Asigurarea unui climat corespunzător de ordine și siguranță publică în zona unităților de învățământ preunivesitar, prin prezența activă a polițiștilor din cadrul Biroului Siguranța Școlară cât și a polițiștilor din cadrul subunităților de poliție din județul Vaslui care acționează la unitățile de învățământ de pe raza de competență;
  • Stabilirea de comun acord cu conducerea unității de învățământ, a modului de cooperare, procedeelor de anunțare a evenimentelor și modalităţilor de acţiune.
  • Depistarea și identificarea elevilor care absentează de la cursuri, identificarea unităților de învățământ din care fac parte și transmiterea datelor obținute la Inspectoratul Școlar Județean Vaslui, pentru luarea măsurilor conform competențelor;
  • Identificarea localurilor și a altor unități de alimentație publică care comercializează elevilor băuturi alcoolice, produse din tutun;
  • Activități de creştere a nivelului de conştientizare în rândul elevilor cu privire la riscurile la care aceştia se expun prin refuzul de a frecventa cursurile educativ-formative;
  • Abordarea în cadrul orelor de curs a unor tematici de natură juridică adaptate mediului școlar preuniversitar, prin care elevii să conștientizeze drepturile, obligațiile, consecințele faptelor ilegale și nu în ultimul rând care sunt factorii de risc și de protecție în consumul produselor din tutun și de substanțe psihoactive;
  • Promovarea conceptului de non-violență și toleranță la nivelul grupurilor de elevi care întâmpină dificultăți de adaptare;
  • Învăţarea unor strategii de a rezista la presiunea altor elevi cu probleme sau a grupului din care face parte elevul;
  • Verificarea în baza Legii nr. 333/2003, privind paza obiectivelor și bunurilor, a modului în care agenții de securitate își desfășoară activitatea în cadrul unităților de învățământ;
  • Reducerea faptelor contravenţionale şi a infracţiunilor comise în rândul minorilor, prin asigurarea unei prezențe active, la vedere, a polițiștilor și crearea unei percepții de siguranță în rândul comunității, în special în zona unităților școlare și în incinta acestora.

În perioada 20-21 septembrie 2023, polițiștii Biroului Siguranța Școlară, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, și cei din cadrul Biroului de Ordine Publică al Poliției Municipiului Vaslui, cu sprijinul jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, au desfășurat primele activități informativ-preventive, la Liceul “Ștefan Procopiu”, Liceul Tehnologic “Ion Mincu”, Colegiul Economic “Anghel Rugină” și  Liceul Teoretic “Emil Racoviță”, toate din municipiul Vaslui, pentru informarea și conștientizarea elevilor din ciclul liceal, în special cei din clasa a IX-a, cu privire la efectele nocive ale consumului de substanțe psihoactive, precum și combaterea absenteismului școlar.

Celor peste 1.100 de elevi prezenți la activități le-au fost transmise recomandări și sfaturi preventive referitoare la necesitatea respectării programului școlar și a conduitei în societate.

Totodată, polițiștii au vizitat și unitățile de alimentație publică, din zonele adiacente liceelor sus-menționate, unde au fost identificați 11 elevi care absentau de la orele de curs.

Personalul comercial al agenților economici a fost instruit cu privire la reglementările legale pe care trebuie să le respecte, în special când au clienți minori, reinstruirea cu privire la interdicția de a comercializa băuturi alcoolice și țigări către minori.

 

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button