Ediția din acest an a Sesiunii Internaționale de Comunicării Științifice „Acta Moldviae Meridionalis” a adus în prim plan două personalități vasluiene. Este vorba despre Dimitrie Cantemir și Constantin Prezan.
Astfel, prof.univ. dr. Cătălin Turliuc, de la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” din Iași, a vorbit despre „Dimitrie Cantemir – prinț cărtura și umanist european in Memoriam”.
„Cantemir nu avea cum să nu fie influențat de mediul în care a stat. El a stat mult mai mult în afara Moldovei decât în Moldova. Asta i-a permis acea obiectivitate și acea latură de om de știință, atunci când la comanda Academiie din Berlin scrie faimoasa lucrare „Descriptio Moldaviae”. Dimensiunea sa spirituală apare în scrierea lui de la 1700 „Icoana de nezugrăvit a științei preasfinte”, care este reflexul acestei schimbări majore, care se petrece prin modul în care oamenii s-au raportat la credință”, a spus Cătălin Turliuc.
Prin intermediul unei înregistrări video, col (r) prof. univ. dr. Petre Otu, de la Universitatea București, a vorbit despre „Mareșalul Constantin Prezan – 80 de ani de la intrarea în eternitate”.
Programul sesiunii a mai cuprins lansări și prezentări de carte. Tot cu acest prilej au fost vernisate două expoziții. Prima, intitulată „Viciu și Istorie la Kustenge. Pipe și lulele”, a fost realizată în colaborare cu Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, în care publicul vasluian va avea ocazia să admire aproape 200 de pipe din porțelan, pipe din așa numita „spumă de mare”, un silicat de magnezeu, din lut, lemn sau metal, dar și din materiale neconvenționale, precum melc de mare sau coarne de ovine și caprine.
(Dănuț CIOBANU)