de Dănuț CIOBANU
Proiectul regionalizării administrative a României va intra în linie dreaptă după anul electoral 2024. Propunerile făcute vizează reducerea numărului de judeţe de la 42 la 15. Județul Vaslui ar urma să facă parte din județul „Moldova Centru”, alături de Iași, Bacău și Neamț. Pe lângă cererile internaționale, reorganizarea administrativă ar reduce serios aparatul birocratic.
În cursul acestui an, Camera de Comerţ şi Industrie a României a transmis că e nevoie urgent de reorganizarea administrativă a țării, prin reducerea numărului de judeţe de la 42 la 15. De asemenea, s-a cerut autorităţilor statului redefinirea noţiunii de comună ca localitate cu cel puţin 5.000 de locuitori, precum şi redefinirea noţiunii de oraş ca localitate cu cel puţin 10.000 de locuitori. Toate aceste propuneri au fost formulate având în vedere situaţia bugetară prezentată de Ministerul de Finanţe.
„Ca om, ca cetățean al județului nu-mi doresc acest lucru. Dar, dincolo de ce ne dorim noi, decidenții politici, guvernanții vor decide ce și cum. Cererea UE despre care vorbește abitir Daraban, și Mihai Daraban nu a vorbit că a vrut el să vorbească. A vorbit în contextul unor cereri internaționale, a unor necesități ale României. România are Constituție din 2001. Constituția trebuie amendată. Nu știu dacă va fi mai bine ca cetățeanul din Fălciu, Blăgești, Murgeni, Găgești etc. să meargă cu jalba în proțap la nivelul regiunii”, a spus Ionel Constantin, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Vaslui.
Prin urmare, o formă a regionalizării administrative va trebui discutată și pusă în dezbatere publică, cel puțin un an de zile.
„Nu va avea nimeni curajul să o pună la anul. La anul va fi multă hărmălaie, circ, multe propuneri, nu se va face nimic. Abia din 2025 trebuie propusă în dezbatere publică, agreată de cetățenii Rommâniei și după aceea în 2026 vom vedea”, a mai spus Constantin.
Actualul ministrul al Dezvoltării, Adrian Veștea, crede că după anul electoral 2024 ar trebui să se întâmple reorganizarea teritorial-administrativă a României.
„Știm cu toții că legea care prevede organizarea actuală administrativ teritorială este din 1968. Mai mult decât atât, conform Constituției, nu a existat posibilitatea de comasare a localităților, iar 200 de localități în ultimii 25 de ani în urma referendumurilor s-au rupt de celelalte localități…Consider că acest proiect trebuie să fie un proiect de țară; unul pe care trebuie să și-l asume guvernul sau coaliția care se va forma”, a spus ministrul Dezvoltării.