LocalSanatate

Peste 1.000 de vasluieni au fost loviți de gripă și infecții respiratorii într-o singură săptămână

de Dănuț CIOBANU 

Direcția pentru Sănătate Publică Vaslui a prezentat datele privind infecțiile respiratorii și gripă în săptămâna 29 ianuarie – 4 februarie 2024. În total, au fost înregistrate 789 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare, din care 40 de internări. De asemenea, au fost contabilizate 61 de cazuri de gripă cu 41 de internări și 179 de pneumonii cu 50 de internări.

„Gripa este o boală infecţioasă acută cu potenţial epidemic crescut, determinată de virusuri gripale. Gripa se transmite foarte uşor prin picături de salivă infectate ce pot fi disemniate prin tuse, strănut, vorbit, râs. Gripa se transmite şi prin contactul cu obiecte şi suprafeţe contaminate”, a spus Mihaela Vlada, directorul Direcției pentru Sănătate Publică Vaslui.

Simptomele gripei sunt: Febră cu valori crescute (38,5-39°C) cu durată de 3-5 zile; Frison; Cefalee şi dureri în gât; Tuse persistentă; Dureri musculare şi dureri articulare; Astenie fizică marcată.

Având în vedere creşterea numărului de cazuri de îmbolnăvire prin gripă şi depăşirea mediei faţă de sezoanele anterioare, Ministerul Sănătății instituie starea de alertă epidemiologică determinată de gripă.

În vederea prevenirii şi limitării îmbolnăvirilor prin gripă şi alte infecţii virale respiratorii, începând cu data 02.02.2024, se aplică următoarele măsuri:

La nivelul angajatorilor din toate sectoarele de activitate se recomandă:

a)evitarea aglomerărilor în spaţiile de lucru, acolo unde este posibil;

b)realizarea unui triaj epidemiologic zilnic şi recomandarea de izolare voluntară la domiciliu a celor depistaţi cu simptomatologie respiratorie;

c)încurajarea vaccinării antigripale a personalului.

La nivelul unităților/ instituțiilor de învățământ se recomandă:

a)realizarea triajului zilnic în colectivităţile şcolare;

b)informarea părinţilor sau aparţinătorilor legali privind semnele şi simptomele infecţiilor respiratorii;

c)asigurarea materialelor necesare pentru dezinfecţia periodică a mâinilor şi suprafeţelor;

d)aerisirea periodică a încăperilor;

e)respectarea etichetei tusei şi strănutului, utilizarea de batiste de unică folosinţă.

Măsurile generale recomandate pentru populaţie sunt:

a)consultarea medicului de familie la apariţia simptomelor respiratorii pentru a stabili indicaţiile terapeutice, izolarea la domiciliu şi eventuale investigaţii suplimentare;

b)pentru persoanele care prezintă simptomatologie respiratorie se recomandă purtarea măştii de protecţie dacă trebuie să se deplaseze în comunitate;

c)respectarea etichetei tusei şi strănutului, utilizarea de batiste de unică folosinţă;

d)menţinerea unei igiene adecvate a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;

e)evitarea aglomeraţiilor, aerisirea spaţiilor închise şi purtarea măştii de protecţie;

f)continuarea vaccinării antigripale, în special pentru populaţia expusă la risc crescut de îmbolnăvire sau complicaţii ale gripei – persoane cu vârsta peste 65 de ani, gravide, persoane imunodeprimate, persoane cu afecţiuni cronice respiratorii sau cardiace.

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button