Home » Agricultura » Sate pustii! Tot mai puțini culegători de fructe de pădure în comunitățile județului Vaslui

Sate pustii! Tot mai puțini culegători de fructe de pădure în comunitățile județului Vaslui

de Dănuț CIOBANU 

Silvicultorii vasluieni găsesc tot mai greu forță de muncă pentru susținerea campaniilor de recoltare de fructe de pădure și plante medicinale. Chiar dacă aceste activități aduc sume importante de bani în comunitățile locale, în satele județului Vaslui populația este tot mai îmbătrânită și tot mai puține persaone sunt dispuse să efectueze astfel de activități.

Direcția Silvică (DS) Vaslui a recoltat anul trecut 350 de tone de măceșe. Este o cantitate foarte mare care a fost obținută prin implicarea silvicultorilor locali și a cetățenilor din zonele rurale. Prin această activitate, culegătorii din comunitățile locale au câștigat sume mari de bani.

„E din ce în ce mai greu să susținem aceste campanii de recoltare a fructelor de pădure. Este un fenomen cunoscut atât la nivel național, cât și la nivelul satului vasluian. Vedem că sunt oameni tot mai puțini, populația este îmbătrânită”, a spus Cătălin Idriceanu, directorul DS Vaslui.

DS Vaslui angrenează în procesul de recoltare a produselor nelemnoase anual între 2000 și 2500 de persoane, care provin din cele 300 sate aflate în raza de competență.

Fructele de pădure și plantele medicinale sunt utilizate pentru o gamă largă de produse, de la cele farmaceutice, până la cele din industria alimentară. Prin cantitățile importante livrate de piață, aceste fructe de pădure și plante medicinale au reușit să fie cunoscute și în afara României în țări ca Germania, Elveția, Olanda, Franța.

De altfel, în ultimii ani, tinerii din județul Vaslui continuă să plece masiv la muncă în străinătate. În ultimii ani, din județul Vaslui au plecat la muncă în străinătate peste 100.000 de persoane. Este vorba despre populația activă, calificată profesional și care nu s-a mai mulțumit cu câștigurile realizate în țară.

La nivel național migrația în străinătate se contabilizează în milioane de persoane, iar discuțiile privind aducerea unor muncitori străini nu sunt productive. O parte din acesti muncitori vor pleca în țările mai bogate ale Uniunii Europene, iar deficitul de personal din țara noastră se va menține.

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*