Home » Local » Cea mai mare rată a șomajului este în rândul tinerilor! În următorii ani, Vasluiul va fi lider național la șomaj

Cea mai mare rată a șomajului este în rândul tinerilor! În următorii ani, Vasluiul va fi lider național la șomaj

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, la nivel național, rata şomajului în luna aprilie 2024 a fost, în formă ajustată sezonier, de 5,3%, în creştere cu 0,1 puncte procentuale faţă de cea înregistrată în luna martie 2024. Rata şomajului la bărbaţi a fost cu 0,6 puncte procentuale mai mare decât la femei”

Potrivit datelor statistice, cea mai mare rată a șomajului (20,5%) este consemnată în rândul tinerilor cu vârste între 15-24 de ani, spre deosebire de 4,2% cât este rata șomajului pentru persoanele adulte 25-74 de ani. 3,8% în cazul femeilor şi 4,4% al bărbaţilor.

Prognozele oficiale pentru următorii ani indică județul Vaslui cu cea mai mare rată a șomajului din România. Pentru următorii patru ani, Vasluiul va fi lider național la șomaj alături de județul Teleorman. Acest lucru înseamnă o dezvoltare anemică a economiei locale, o ofertă slabă pe piața muncii și un exod puternic al populației active în străinătate sau în alte zone bogate ale țării.

Comisia Națională de Strategie și Prognoză a publicat în luna ianuarie 2024 „Proiecţia principalilor indicatori  economico-sociali în profil teritorial 2023 – 2027”. În ceea ce privește rata șomajului, la sfârșitul acestui an aceasta va ajunge la un procent de 7,9%, cea mai mare de la nivelul Regiunii Nord-Est. În anul 2027, potrivit prognozelor oficiale, Vasluiul va fi lider la nivel național alături de Teleorman cu o rata a șomajului de 7,3%.

Șomerii cu învăţământ gimnazial au ponderea cea mai mare în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Vaslui (4.109 șomeri ), urmat de cei cu învăţământ primar şi fără studii (2.588 șomeri), învățământ profesional 1.236) etc.

Structura șomerilor înregistrați pe nivel de ocupabilitate, stabilit prin profilare, se prezintă astfel: 3.062 persoane foarte greu ocupabile, 4.687 greu ocupabile, 1.141 mediu ocupabile, iar 98 sunt persoane ușor ocupabile.

(Dănuț CIOBANU)


Descoperă mai multe la Est News

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

About Ciobanu Danut

Va rugam sa adaugati comentarii decente si politicoase. Va multumim!

Descoperă mai multe la Est News

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura