Home » Local » Calvarul drumarilor care toarnă asfalt! La temperaturi de 40 de grade, asfaltul are 180 de grade

Calvarul drumarilor care toarnă asfalt! La temperaturi de 40 de grade, asfaltul are 180 de grade

de Dănuț CIOBANU 

Lucrătorii din construcții au trecut extrem de greu de perioada cu temperaturi caniculare. Cum muncitorii desfășoară activități în câmp deschis la temperaturi de 39-40 de grade, la acest disconfort se adaugă și turnarea asfaltului care ajunge o temperatură de 180 de grade. Practic, este imposibil ca muncitorii să reziste în astfel de condiții, iar unele firme au oprit lucrul pe timpul caniculei.

„Ar trebui să fie o lege pentru astfel de momente când avem aceste condițiii de discunfort, temperaturi ridicate, calamități. Noi lucrăm în câmp deschis, nu în birouri. De regulă, la drumuri se intervine și cu asfalt. La acele temperaturi de 39-40 de grade în anumite perioade de vârf ale zilei să mai vii și cu asfalt de 180 de grade a fost aproape imposibil. Noi am luat decizia de a opri lucrul, înainte de a veni valul acesta de căldură. Și imi pare rău, o spun cu responsabilitate, că nu au luat această hotărâre și ceilalți colegi, pentru că ferească Dumnezeu să se întâmple ceva! Viața omului este mai importantă decât orice”, a spus Ioan Ciomaga, directorul Viacons Rutier.

Având în vedere prognoza meteo pentru perioada 12.07.2024-17.07.2024 privind înregistrarea de temperaturi extreme ridicate, Inspecția Muncii Vaslui a verificat modul în care angajatorii respectă prevederile legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă precum şi măsurile ce se aplică în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în munca în conformitate cu prevederile OUG nr. 99/2000.

Agenţii economici din toate domeniile de activitate şi cu preponderenţă din sectoarele: construcţii civile şi industriale, construcţii drumuri şi poduri, agricultura, activităţi de panificaţie şi patiserie, comerţ, transporturi, textile etc au obligaţia de a asigura securitatea şi sănătatea lucrătorilor în perioada cu temperaturi extreme ridicate, asigurarea de către angajatori a măsurilor prevăzute de legislaţia de securitate şi sănătate privind microclimatul la locul de muncă.

Acţiunile I.T.M. Vaslui vor avea ca scop informarea, conştientizarea şi verificarea  angajatorilor în vederea aplicării unor măsuri de protecţie a salariaţilor pentru prevenirea accidentelor de muncă şi îmbolnăvirilor profesionale.

Controalele tematice vor viza, verificarea măsurilor luate de angajator în următoarele aspecte:

  1. Ameliorarea condiţiilor de muncă prin:

– reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice;

– asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă;

– alternarea efortului dinamic cu cel static;

– alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.

  1. Menţinerea stării de sănătate a angajaţilor prin:

– asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoană/schimb;

– asigurarea de duşuri;

– acordarea de pauze pentru refacerea capacităţii de termoreglare, scop în care se vor asigura ;

– spaţii fixe sau mobile cu microclimat corespunzător.

  1. Reducerea duratei zilei de lucru, dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv;
  2. Eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru: până la ora 11,00 şi după ora 17,00, în cazul temperaturilor ridicate extreme, dacă se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv;
  3. Întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale, dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv;
  4. Asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru munca la temperaturi crescute.
  5. Asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate;
  6. Trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.

Precizăm că în perioada 12-17.07.2024, I.T.M. Vaslui, va desfăşura activităţi de informare şi verificare a angajatorilor privind modul de respectare şi de luare a măsurilor referitoare la perioadele cu temperaturi extreme, potrivit OUG 99/2000.

Neluarea măsurilor de securitate şi sănătate în muncă în perioada cu temperaturi extreme ridicte constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda de la 1500 lei la 2500 lei, încălcarea prevederilor art. 8 din O.U.G.  nr. 99 din 29 iunie 2000, dacă faptele nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât sa fie considerate, potrivit legii penale, infracţiuni.

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*