Home » Local » Garda de Mediu Vaslui: Predați anvelopele uzate!

Garda de Mediu Vaslui: Predați anvelopele uzate!

Conform legislației, toți cei care dețin anvelope uzate au obligația de a le preda comercianților de anvelope noi sau second-hand ori firmelor autorizate pentru colectare și valorificare. Reciclarea acestor anvelope ajută la economisirea resurselor naturale și sprijină economia circulară.

Atenție! Incinerarea necontrolată a anvelopelor uzate este extrem de periculoasă pentru sănătatea publică și mediul înconjurător. Pentru o astfel de situație Garda de Mediu Vaslui a înaintat sesizare penală, conform legii.

OUG92/ 2021 privind regimul deşeurilor prevede amendă de la 30.000 lei la 45.000 lei, pentru persoanele fizice, şi de la 50.000 lei la 70.000 lei dacă sunt încalcate următoatele:

„Art. 20: Eliminarea

(1)Producătorii de deşeuri şi deţinătorii de deşeuri au obligaţia să supună deşeurile care nu au fost valorificate potrivit art. 15 unei operaţiuni de eliminare în condiţii de siguranţă, care îndeplinesc cerinţele art. 21.

(2)Operatorii economici autorizaţi din punctul de vedere al protecţiei mediului pentru activitatea de eliminare a deşeurilor au următoarele obligaţii:

a)să asigure eliminarea în totalitate a deşeurilor care le sunt încredinţate;

b)să folosească cele mai bune tehnici disponibile şi care nu implică costuri excesive pentru eliminarea deşeurilor;

c)să introducă în instalaţia de eliminare numai deşeurile menţionate în autorizaţia emisă de agenţia judeţeană pentru protecţia mediului, ANPM, după caz, şi să respecte tehnologia de eliminare aprobată de acestea.

(3)Abandonarea, aruncarea, precum şi ascunderea deşeurilor sunt interzise.

(4)Eliminarea, deţinerea, păstrarea deşeurilor în afara spaţiilor autorizate în acest scop sunt interzise.

(5)Se interzice incendierea oricărui tip de deşeu şi/sau substanţă sau obiect.

(6)Îngroparea deşeurilor de orice fel este interzisă.”

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*