În județul Vaslui sunt parafate 252 de contracte colective de muncă active. În total, sunt înregistrate 954 de unități care au peste 10 salariaţi, din care 630 de unități au capital privat. Nivelul câştigului salarial din judeţul Vaslui este cu 18% mai mic decât media naţională. Dacă la nivel național câştigul salarial mediu net este de 5.268 de lei, în județul nostru valoarea salariului mediu net se ridică la 4.321 lei.
În evidența Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui sunt înregistrate 252 de contracte colective de muncă active.
Situaţia înregistrării contractelor colective de muncă (actelor adiţionale) în anul 2024 este următoarea: numărul total de unităţi din judeţ (cu peste 10 salariaţi) este de 954, din care: cu capital de stat (inclusiv bugetari) – 321; cu capital mixt – 3; cu capital privat – 630.
Potrivit acelorași date, numărul total de contracte colective de muncă (inclusiv acte adiţionale) înregistrate în anul 2024 este de 140 contracte, din care în semestrul I un număr de 77 contracte colective de muncă și 11 acte adiționale.
La începutul acestui an, nivelul câştigului salarial din judeţul Vaslui era cu 18% mai mic decât media naţională. Dacă la nivel național câştigul salarial mediu net era de 5.268 de lei, în județul nostru valoarea salariului mediu net era de 4.321 lei.
Reamintim că în anul 2024, proiectul de lege privind salariul minim european a fost promulgat. Actul normativ transpune în legislația națională Directiva UE 2022/2041 privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană. Acest demers are ca scop asigurarea unui trai decent pentru toți lucrătorii din România și reducerea inegalităților salariale.
Ministerul Muncii împreună cu partenerii sociali (sindicate și patronate) a creat un mecanism de stabilire a salariului minim care să țină cont de puterea de cumpărare a populației, de salariul mediu și de productivitatea muncii, oferind astfel o creștere reală și sustenabilă a veniturilor pentru lucrătorii români.
Legea garantează că salariile mici vor crește după indicatori economici clari, încurajează negocierile colective între angajatori și sindicate, consolidând dialogul social.