Social

Noaptea rațiunii, la Vaslui: Debandadă marca E-on

Spre sfârșitul anului trecut, E-on Energie România a început lucrări de refacere a instalației electrice de la blocurile vasluiene 11, 12 și 13 din zona Donici-Călugăreni, atenție, fără autorizație de construcție! După ce locatarii s-au plâns că se dau găuri în grinzi și în planșee și se slăbește rezistența clădirilor, lucrările au fost sistate din dispoziția Inspectoratului de Stat în Construcții, care a aplicat și o amendă E-on. Oamenii stau de atunci cu pereții apartamentelor găuriți pentru că E-on nu a catadicsit să contracteze un expert autorizat.

În cursul lunii noiembrie 2013, blocurile 11, 12 și 13 din cartierul Donici-Călugăreni, municipiul Vaslui, au fost ciuruite de la parter până la etajul patru de angajați ai E-on Energie România, care aveau misiunea de a aplica pe pereți o instalație electrică nouă, urmând ca întreaga rețea să fie acoperită cu plăci de rigips. E-on, deși nu avea autorizație pentru efectuarea acestor lucrări, a trimis o adresă către Asociația de Proprietari nr. 2 și s-a și apucat de lucru.
“Nu ne-au cerut voie. Ne-au trimis o adresă prin care ne-au informat că vor face lucrări. Firma care lucrează nu este efectiv E-on, ci una particulară, despre care am înțeles că a câștigat licitația de la E-on. Nu-i cunoaștem. Știm că a venit atunci un fost lucrător de la E-on, cu care ne cunoșteam de pe timpuri, și ne-a spus: «Vedeți că am adus o adresă prin care noi facem lucrările». Ulterior, când noi l-am întrebat de autorizație, ne-a răspuns cam așa: «Noi nu avem nevoie. Sunt lucrările noastre de întreținere, de modificare», ne-a declarat Alexandru Iticescu, președintele Asociației 2.
Adresa a fost trimisă de E-on Moldova SA, Centrul de Mentenanță (CM) Vaslui, și suna astfel: “Prin prezenta vă comunicăm că în perioada 25 octombrie – 30 decembrie 2013 se vor efectua lucrări de îmbunătățiri a instalațiilor de alimentare cu energie electrică în blocurile 11, 12, 13 strada Călugăreni. Se vor prezenta electricieni din cadrul CM Vaslui în scopul executarii acestor lucrări. Pe perioada lucrării veți fi anunțați privind data și intervalul orar când vor fi întreruperi de energie electrică”.
Mizeria de neînchipuit, zgomotul infernal și teama că se slăbește rezistența clădirilor i-au determinat pe locatari să ceară sistarea lucrărilor.
«Au spart pereții, zgomot de sus până jos. Suntem tare nemulțumiți. Cei de la E-on, când au venit, n-au întrebat pe nimeni. Trebuia neapărat să ne întrebe și pe noi. Nu se poate așa ceva! Toți vecinii au sărit în sus întrebând de ce le găurește pereții. Nu știu dacă era necesară schimbarea totală a instalației electrice», a menționat Florin Popescu, de la blocul 11.
«N-am știut ce fac, dar locatarii au fost foarte revoltați. De fapt, când s-au pus pe peretele meu, că locuiesc la parter, am zis că îmi ajunge în bucătărie. Au săpat în zidul de rezistență, deasupra ușii. Au săpat, nu glumă! Oamenii au început să facă reclamații la noi și la Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC). Am făcut și noi o adresă, pe care am trimis-o, pe 29 noiembrie, la ISC Vaslui, la Primăria Vaslui și la E-on, în care am arătat care este situația. Au venit cei de la ISC și au oprit lucrările. Lucrările nu-s definitivate, au rămas așa. Nu știm care este situația blocurilor și nici dacă lucrările vor continua”, ne-a spus administratorul Asociației 2.

“Ăștia au pus un afiș care n-are nicio legătură cu realitatea!”
Nu numai modul în care E-on a găsit de cuviință să efectueze modernizarea instalației electrice lasă de dorit, ci și comunicarea cu locatarii. Stupefiantă a fost adresa pe care a trimis-o Asociației 2 după ce a sistat lucrările.
“Urmare a adresei dumneavoastră înregistrată la E-on Energie România SA cu numărul 6013701148/ 29.11.2013 prin care reclamați modul de efectuare a lucărilor de modernizare la instalațiile electrice aferente blocurilor 11, 12, 13 vă comunicăm că toate lucrările de modernizare au fost oprite la dispoziția Inspectoratului de Stat în Construcții. Pentru efectuarea lucrărilor în condiții de maximă siguranță, fără a fi afectată structura de rezistență a imobilului, reluarea acestor lucrări se va face după după efectuarea de către ISC a unei expertize tehnice a clădirii”, au scris cei de la E-on pe afișul postat la cele trei blocuri, după care au dispărut în ceață.
Nu este de mirare că și acum, E-on, la o lună și jumătate după ce trebuia să încheie lucrările, încă așteaptă să primească undă verde de la ISC Vaslui. Problema este că nu ISC Vaslui trebuie să efectueze expertiza tehnică, obligația de a contracta un specialist autorizat în evaluarea stării clădirilor revenind furnizorului de energie electrică.
“Într-adevăr, acolo s-au făcut niște modernizări în infrastructura electrică, dar E-on nu avea autorizație. S-a dat o amendă, cred că de 1.000 de lei. Sigur, s-a dat minimul. Ei nu și-au închipuit că pentru acest lucru îți trebuie autorizație. S-a deplasat o echipă acolo, s-a tras concluzia. Atunci, au fost cooperanți. Imediat au oprit lucrul. Noi am dispus oprirea lucrărilor, iar asta e mai important decât amenda. Ei sunt obligați să facă expertiza tehnică, nu noi! Noi doar am dispus expertizarea tehnică. Expertiza tehnică o face E-on! Âștia au pus un afiș care n-are nicio legătură cu realitatea! Nu inspectoratul face expertiza tehnică. E aiurea! S-a dus un inspector acum să vadă ce este scris acolo pentru că și pe mine m-a intrigat acel anunț”, a afirmat Tiberiu Crăiescu, șeful ISC Vaslui.
Întrebat dacă a fost afectată structura de rezistență a blocurilor, Crăiescu ne-a declarat: «Nu știu, n-am voie să spun treaba asta, doar specialiștii sunt abilitați să o spună. Nu pot să-mi dau cu părerea chiar dacă lucrez în Inspectorat. Numai experții pot spune așa ceva. Nu-mi dă voie legea să mă pronunț. Specialiștii sunt experții tehnici atestați. Există asemenea persoane fizice, pe care E-on trebuie să le plătească. E-on e în culpă și trebuie să dovedească dacă a făcut lucrări bune sau nu. Expertul va da și soluții, în funcție de răspuns”.

“Vom face un nou control pe chestiunea asta”
Inspectorul trimis vineri pe teren l-a informat pe Crăiescu despre situația de la Asociația 2, iar acesta ne-a comunicat apoi prin telefon: “Punctul de vedere al E-on nu este corect formulat. Inspectorul a luat legătura cu niște reclamanți și miercuri îi convocăm ca să tragem o linie. Să vedem până la urmă ce și cum. Să vedem ce s-a întâmplat cu măsurile dispuse de noi în actul de control. Vom avea o întâlnire. Îi convocăm pe cei de la E-on și vom face un nou control pe chestiunea asta. Locatarii să stea liniștiți că nu se dărâmă blocul pentru ceea ce au făcut ei acolo, dar trebuie să fie o regulă și disciplină”.
Așadar, lucrurile au început să se miște, dar ce s-ar fi întâmplat dacă nu am fi întrebat noi la ISC Vaslui despre această situație? Oare cât ar mai fi trebuit să aștepte oamenii experizarea tehnică, știind că E-on aștepta ISC să-și cheme experții, iar ISC aștepta răspunsul experților angajați de E-on. Cel mai probabil, s-ar fi rezolvat la “Sfântul Așteaptă”.

Cristian Dima

Related Articles

Back to top button