Strategia de dezvoltare, în dezbatere publică! Vasluiul este regiunea cu cel mai redus nivel de dezvoltare atât din România, cât și din UE
de Dănuț CIOBANU
Primăria Vaslui a lansat în dezbatere publică „Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a municipiului Vaslui pentru perioada 2021-2027”. Până pe data de 4 martie 2024, autoritățile locale așteaptă propuneri și sugestii din partea cetățenilor. Din perspectiva economică, Vasluiul este regiunea cu cel mai redus nivel de dezvoltare atât din România, cât și din Uniunea Europeană.
Municipiul Vaslui este încadrat în categoria municipiilor de importanță județeană, de rangul II. În acest context, municipiul Vaslui a primit statutul de centru urban, alături de alte orașe de peste 10.000 de locuitori din regiunea Nord-Est. Urmare a obținerii acestui statut, municipiul Vaslui a beneficiat de finanțări nerambursabile de peste 20 de milioane de Euro, doar în perioada de programare 2007-2013, pentru realizarea de investiții în domeniul infrastructurii urbane și de transport, a celei economice șisociale.
În perioada 2014-2023, municipiul a beneficiat de sprijin financiar pentru implementarea de proiecte din sfera dezvoltării urbane durabile în valoare totală de peste 20 milioane de euro.
De asemenea, în perioada de programare 2021-2027, municipiul Vaslui (și zona sa metropolitană) va benificia de fonduri europene prealocate pentru dezvoltare urbană sustenabilă din POR Nord-Est.
„Zona Metropolitană Vaslui cuprinde municipiul Vaslui, reședința județului Vaslui, precum și alte 10 UAT-uri, situate în imediata apropriere: Bălteni, Delești, Laza, Lipovăț, Muntenii de Jos, Muntenii de Sus, Pușcași, Ștefan cel Mare, Văleni și Zăpodeni, care întrețin relații de strânsă cooperare cu municipiul reședință de județ”, se precizează în document.
În ceea ce privește dezvoltarea economică, în anul 2017, județul Vaslui a înregistrat un PIB/locuitor de 8.700/locuitor, în creștere cu 24% față de anul 2012, ceea ce indică o creștere economică reală. Totuși, această valoare este cu peste 25% sub media regională, cu 53% sub cea națională și cu 70% sub cea europeană. În acest context, Vasluiul este regiunea cu cel mai redus nivel de dezvoltare atât din România, cât și din Uniunea Europeană.
Conform INS, în anul 2018, la nivelul județului Vaslui își desfășurau activitatea 5.722 de firme active (8,9% din numărul total existente la nivel regional), depășind doar județul Botoșani din acest punct de vedere.
„Față de anul 2012, când economia a început să se redreseze după criza economică, numărul de întreprinderi a crescut cu 25% (+1.142). În Zona Metropolitană Vaslui își desfășoară activitatea peste 2.270 de firme, ceea ce reprezintă circa 40% din totalul celor existente la nivelul județului Vaslui”, se mai arată în document.
Cele mai multe firme sunt concentrate în municipiul Vaslui (85% din total), urmat la mare distanță de comunele Muntenii de Jos, Laza, Lipovăț, iar cele mai puține în comunele Delești, Zăpodeni, Ștefan cel Mare (sub 10).
După clasa de mărime, 88,3% dintre firmele din Zona Metropolitană Vaslui sunt microîntreprinderi, 9,1% sunt întreprinderi mici, 1,6% mijlocii, iar 0,3% sunt mari, în condițiile în care în acest areal funcționează doar 9 întreprinderi cu peste 250 de salariați.