Social

Vasluienii, cei mai buni la descarcerare din întreaga Moldovă

de Marian MOCANU

La acest sfârșit de săptămână, echipajul SMURD al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Podul Înalt” al județului Vaslui a participat la faza zonală a Competiției Naționale de Descarcerare și de Acordare a Primului Ajutor Calificat. Echipajele vasluiene au ocupat primul loc la proba „Descarcerarea din autovehicule” și locul al III-lea la proba „Acordarea primului ajutor calificat”.

Poza 1 descarcerarePompierii militari vasluieni și echipajele SMURD au dat încă odată dovada profesionalismului lor, în afara numeroaselor situații în care intervenția acestora au salvat vieți omenești. Cu ocazia fazei zonală a Competiției Naționale de Descarcerare și de Acordare a Primului Ajutor Calificat, echipajele vasluiene au reușit rezultate de excepție, primul loc la proba „Descarcerarea din autovehicule” și locul III la proba „Acordarea primului ajutor calificat”.

În urma fazei zonale, echipajul ISU Vaslui s-a calificat la faza națională a acestei competiții la proba „Descarcerarea din autovehicule”, alături de echipajul ISU Neamț la proba „Acordarea primului ajutor calificat”.

La faza zonală, care a avut loc pe 11 și 12 iunie, la Arena Mall din Bacău, vasluienii au concurat alături de echipajele specializate ale ISU Botoșani, Suceava, Neamț, Iași și Bacău.

Proba „Descarcerarea din vehicule” urmărește dezvoltarea competențelor profesionale în ceea ce privește salvarea victimelor. Pe parcursul exercițiului, evaluatorii urmăresc cu prioritate comanda intervenției, siguranța, tehnicile de descarcerare, îngrijirea prespitalicească și folosirea eficientă a echipamentului. În cadrul probei, echipajele trebuie să fie în măsură să identifice cele mai bune practici și tehnici de descarcerare din vehicule. Un alt obiectiv urmărit este de a promova eventuale idei inovatoare privind tehnicile de descarcerare din vehicule.

Poza 2 descarcerareÎn cadrul probei Acordarea primului ajutor calificat se urmărește aplicarea și respectarea întocmai a protocolului specific, precum și dezvoltarea competențelor profesionale în ceea ce privește acordarea primului ajutor calificat pacienților traumatizați. În urma acestei probe, echipajele participante trebuie să demonstreze că sintagma „Siguranța pe primul loc” este conștientizată și implementată de către toți paramedicii, la fel de importantă fiind încurajarea acordării unei îngrijiri prespitalicești la un nivel superior.

Related Articles

Back to top button