Sanatate

Canicula, un dușman greu de învins

Temperaturile ridicate nu creează doar disconfort termic, ci chiar îi pune la pământ pe cei care nu au grijă de ei.

Ieri, o angajată de la Oficiul Poștal nr. 1 Bârlad a avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce nu a mai putut face față căldurii insuportabile. Aceasta abia se mai ținea pe picioare în momentul în care a sosit echipajul de pe ambulanță. Pentru a se putea deplasa, femeia a avut nevoie de sprijin. Aceasta a fost transportată la spital pentru investigații mai amănunțite.

Pentru a se evita astfel de situații, medicii bârlădeni recomandă populației să evite pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 și 18.

„Dacă este absolut necesară expunerea la soare între orele amiezii trebuie folosită o ținută adecvată: pălării de soare, haine lejere și ample, din fibre naturale, de culori deschise” ne-a declarat Adrian Gheorghiu, asistent medical statistician în cadrul spitalului bârlãdean.

În perioadele cu temperaturi foarte ridicate este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 – 2 litri de lichide), fără a aștepta să apară senzația de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute. De asemenea, medicii sfătuiesc populația să consume zilnic cât mai multe fructe și legume proaspete deoarece acestea conțin o mare cantitate de apă, dar și o doză de iaurt care produce aceeași hidratare ca și un pahar de apă.

Pe timpul caniculei nu trebuie consumat alcool deoarece acesta favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Nici consumul de băuturi cu un conținut ridicat de cofeină sau de zahăr, nu este recomandat. (Daniela PORUMB)

Related Articles

Back to top button