Home » Administratie » Despăgubiri pentru pierderile suferite în anul 2015 de crescătorii de bovine și porcine

Despăgubiri pentru pierderile suferite în anul 2015 de crescătorii de bovine și porcine

de Marian MOCANU

Peste 11 milioane de euro vor fi acordate, la nivel național, pentru crescătorii de bovine și porcine care, din cauza embargoului impus de Rusia, încetinirii economice a Chinei și a eliminării cotelor de lapte în UE au avut astfel de pierderi. Doritorii vor trebui să depună, până pe 6 aprilie, documentația în vederea obținerii despăgubirilor, plata urmând a se face până la sfârșitul lunii iunie.

Guvernul a adoptat o hotărâre prin care se stabilește acordarea de ajutor financiar crescătorilor de bovine și porcine care au suferit pierderi în anul 2015. Este vorba de pierderile suferite ca urmare a embargoul impus de Rusia constând în interdicția importului de produse agroalimentare europene și prelungirea acestuia de către guvernul rus până la 6 august 2016, eliminarea cotelor de lapte în Uniunea Europeană, încetinirea economică a Chinei care a dus la diminuarea importurilor de lapte din Europa și la diminuarea cererii de lapte și scăderea prețurilor la nivel mondial. La nivel național, suma alocată este de peste 11 milioane euro, din care peste 8,77 milioane euro pentru în sectorul laptelui și produselor lactate. Actul normativ include criteriile și condițiile utilizate pentru acordarea ajutorului financiar, cuantumul ajutorului financiar pe fiecare categorie de beneficiari din sectorul laptelui și produselor lactate, documentele specifice care însoțesc cererea, aceasta urmând a fi depusă până la 8 aprilie, iar plățile urmând a se face până la 30 iunie.

Pentru a beneficia de acest ajutor financiar producătorii trebuie să respecte criteriile și condițiile de alocare a sumelor pentru sectorul lapte și produse lactate. În plus, crescătorii de vaci de lapte trebuie să fie înscriși în sistemul cotelor de lapte la A.P.I.A. Pentru carne de porc se alocă sume pentru îngrășare, dar și pentru reproducție, numai crescătorilor care dețin exploatații autorizate de ANSVSA. În județul Vaslui, la sfârșitul anului trecut erau înregistrate 31.156 vaci de lapte și doar două crescătorii de porci, ambele în zona Bârladului.

„Sunt mulți crescători de vaci de lapte care vor beneficia de acest ajutor financiar, pe care noi îl așteptam de ceva vreme. În general, zootehniștii vasluieni vor depune cereri pentru a primi acești bani pentru că au avut pierderi ca urmare a eliminării cotelor de lapte în Uniunea Europeană. În general, laptele produs în județ este procesat în țară, nu merge la export”, ne-a declarat Vasile Cosma, președintele Asociației Județene a Crescătorilor de Bovine Vaslui.

Ajutorul excepțional cu caracter temporar destinat fermierilor din sectorul creșterii animalelor a fost acordat de Comisia europeană încă de la jumătatea lunii octombrie 2015, însă Guvernul a emis actul normativ abia acum, după mai bine de cinci luni.

About Tehno Redactor