Home » Social » Tragedia cutremurului din Italia a pus ghiara și pe județul Vaslui – O femeie din Zorleni, care muncea ca badantă, găsită dărâmături

Tragedia cutremurului din Italia a pus ghiara și pe județul Vaslui – O femeie din Zorleni, care muncea ca badantă, găsită dărâmături

de Daniel MICU și Ionuț PREDA

Steluța Novac, o femeie de 47 de ani, din Zorleni, a fost găsită moartă, sub dărâmături, într-o locuință din orașul italian Amatrice, puternic afectat de cutremur, victima fiind găsită de către echipele de căutare cu actul de identitate în mână, în pat. Rudele Steluței Novac spun că imobilul în care locuia femeia fusese expertizat și declarat nesigur.

nacu_dianaTragedie într-o familie din Zorleni, în urma cutremurului devastator din Italia de la mijlocul săptămânii trecute. O femeie de 47 de ani a murit sub dărâmături, fără a mai avea șansa de a fi salvată de către autoritățile italiene. Familia Steluței Novac a aflat oficial de moartea acesteia la două zile de la seism, ulterior solicitând sprijin la primărie pentru a ajuta la transportul sicriului de la aeroport în localitatea natală.

Pentru familia Steluței, zilele care s-au scurs de la fatidicul eveniment sunt pline de lacrimi și durere. Trupul femeii a fost găsit zdrobit, sub tone de moloz, pe pat, cu buletinul în mână. Blocul în care locuia, la fel ca multe altele, era unul foarte șubred și vechi, astfel încât seismul l-a năruit într-o clipă, nelăsând nici o șansă de scăpare locatarilor.

Acum, acasă la Zorleni, durerea și lacrimile și-au făcut loc în sufletele rudelor și celor care au cunoscut-o pe Steluța Novac. Mebrii familiei au primit îngroziți vestea că Stela nu mai e în viață. Practic, au aflat cumplita veste prin intremediul buletinelor de știri de la posturle de radio, dar și acum refuză să accepte că femeia nu mai este în viață.

Răvășită de durere, Diana Nacu, nepoata Steluție Novac, ne-a povestit: ”Marți seara am vorbit ultima dată cu ea la telefon. Aștepta petrecerea de a doua zi din Amatrice. Apoi, nu am mai știut nimic de ea. Telefnul ei sună și acum! Aseară (joi, 25 august, n.r.) am primit vestea că au identificat-o, de la preotul ortodox și de la ambasadă. Au găsit-o cu buletinul în mână. Ea, probabil de teamă, și-a luat buletinul, ca să o găsească și să o identifice. Au găsit-o în pat! Era perete în perete cu Maricica Iosub (o altă româncă, de 35 de ani, din Botoșani, decedată în urma cutrremurului din Amatrice, n.r.)”.

Familia Steluței Novac este extrem de îngrijorată acum din cauză că nimeni nu le spune cum vor putea să o aducă în țară pentru a o înhuma așa cum trebuie: ”Suntem disperați pentru că nimeni nu ne spune nimic. De la ambasadă nu ni s-a spus cine o să plătească”.

”Parcă a avut o premoniție. La ultima vizită acasă, a făcut amenajări la mormintele familiei”

Femeia, necasatorită, plecase din Zorleni, pentru a putea asigura familiei un trai mai bun, în urma cu opt ani. Lucra ca badantă, ca foarte multe alte românce ce au luat drumul Italiei. Nu avea copii, însă își dorea un trai mai bun, lucru pe care nu și-l putuse asigura în țară, așa că a plecat în Italia. A revenit în țară în luna mai, după 4 ani. Și-a văzut parinții bătrâni și bolnavi, s-a asigurat că lucrările la casă merg bine, a îngrijit mormintele bunicilor și a plecat veselă că i-a reîntalnit pe cei dragi. Nimeni nu s-a gândit că e pentru ultima dată când o văd pe Stela în viață.novac_steluta

”De patru ani nu mai venise acasă. A venit și și-a revăzut părinții. A făcut mormintele, parcă știa că ceva se va întâmpla. A fost ca o premoniție! Și pe mama mea o ajuta. Marți seara, când a sunat, a zis că trimite bani, că noi suntem în construcții. Muncea, săraca, singură printre străini. Ca toți românii. Și eu sunt plecată la rândul meu, dar nu știm dacă ne mai întoarcem. Nu de bine am plecat!”, a mai spus Diana Nacu.

Atât familia, cât și vecinii o descriu ca pe o femeie extrem de muncitoare, serioasă și cu un suflet bun.

”Dacă îi spuneai că îți place bluza ei, se dezbrăca și ți-o dădea!”; ”A fost fată cuminte și muncitoare!”; ”A fost fată cuminte tare de tot! Păcat de ea”, sunt vorbele de laudă pe care vecinii și rudele le au la adresa Steluței Novac.

Cei din familia femeii susțin că autoritățile italiene știau încă din 2009, când în zonă s-a produs un alt seism devastator, că foarte multe dintre clădiri erau șubrede și în pericol de a se prăbuși la primul cutremur mai zdravăn.

”În 2009 a fost alt cutremur acolo. A spus că au venit experți și au zis că întreaga zonă nu e sigură. Și eu am fost la ea acum trei ani și am văzut că erau clădiri vechi. Ea stătea într-una în care era multă umezeală. Clădirea în care ea locuia s-a dărâmat, cea de alături, nu!”, a mai povestit Diana Nacu.

Primarul comunei Zorleni, Paula Hultoană, ne-a declarat: ”Pe noi ne-a contactat la Primărie sora victimei, care ne-a cerut inițial sprijin pentru a o ajuta să aducă trupul neînsuflețit al femeii de la aeroport în localitatea natală. Ulterior, a revenit și a spus că nu mai are nevoie întrucât se va ocupa consulatul și de această problemă, pe lângă repatrierea sicriului. Sora doamnei decedate nici măcar nu a avut curajul să le spună părinților, într-o primă fază, că fiica lor a murit pe motiv că sunt bătrâni și nu se știe cum ar primi groaznica veste”.

About Tehno Redactor

2 comments

  1. dar nu se mai gindeste si spune romaneste? trebuie sa spui badanta? exista in DEX?

    • in DEX nu exista nici week-end, nici after-school, nici step by step, nici hello, nici news. multe nu exista in DEX. dar DEX nu este dictionarul tuturor cuvintelor si expresiilor care exista si care sunt incetatenite in vorbirea curenta. limba unui popor este un organism viu, care evolueaza de la o perioada la alta, in functie de influente. daca limba romana ar fi batut pasul pe loc, atunci lexicul romanesc s-ar fi limitat la cele cateva sute de cuvinte existente in vrobirea daco-romana. zecile de mii de cuvinte care sunt cuprinse actualmente in DEX sunt rezultatul influentelor. peste cativa ani, vor fi si mai multe cuvinte, inclsiv termenul ”badanta”. asta inseamna evolutia limbii. dar va respect pentru spiritul patriotic, chiar daca este exagerat 🙂