Doar două solicitări pentru autorizarea centrelor temporare de sacrificare a mieilor, înregistrate la DSVSA Vaslui
Deși, conform reglementărilor Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) perioada de sacrificare a mieilor anul acesta a fost stabilită pentru 15-28 aprilie, la Bârlad încă nu se observă nicio mișcare în obor.
Reprezentanții conducerii DSVSA Vaslui au declarat pentru Est News că a fost înregistrată o cerere din partea Consiliului Local Bârlad pentru autorizarea unui centru de sacrificare temporar.
„Credem că în cel mai scurt timp Primăria Bârlad va amenaja spațiul pentru sacrificarea mieilor, respectând întocmai regulile sanitare veterinare. În primul rând, trebuie să aibă o sursă de apă, canalizare, contract cu o societate de neutralizare a deșeurilor organice. Spațiul unde se vor sacrifica miei la Bârlad este la obor și va fi permanent supravegheat din punct de vedere sanitar veterinar. Este important de știut că din centrul temporar de sacrificare a mieilor nu se pot aproviziona magazine, agenți economici. În aceste centre vine omul, își alege mielul care va fi sacrificat pe loc, iar apoi cumpărătorul pleacă acasă cu carnea verificată sanitar veterinar”, a declarat pentru Est News Nelu Munteanu, director adjunct al DSVSA Vaslui.
Până acum, DSVSA Vaslui a înregistrat doar două solicitări pentru autorizarea centrelor temporare de sacrificare a mieilor. Una din partea Consiliului Local Bârlad și alta din partea unui producător din zona Prutului. La Vaslui sunt două abatoare, la Huși unul, așa că prezența unor centre temporare nu este justificată. Reprezentanții DSVSA Vaslui spun că populația se poate aproviziona cu carne de miel și din magazinele de specialitate, carmangerii, unde carnea este verificată sanitar veterinar. Important este să nu cumpere carne de la persoane care nu pot prezenta dovada că animalele au fost perfect sănătoase înainte de sacrificare. Sărbătorile Pascale trebuie petrecute în familie și nu în spital. (Mihaela NICULESCU)