Administratie

Efectele datoriilor edilului infractor Cozma: Primăria Negrești, în blocaj

Conturile Primăriei Negrești au fost blocate, ieri, din cauza unei datorii înregistrate către SC Instalrep, firma de familie a fostului primar, Ioan Cozma. Actualul edil, Vasile Voicu, declară că, anul trecut, primăria a virat în conturile societății intrate în procedură de insolvență suma de 2,3 milioane de lei. Lichidatorul Liviu Iacob susține însă că au fost niște compensări, iar datoria nu a fost de fapt achitată. Condamnat la doi ani de închisoare, cu suspendare, pentru fraude cu fonduri europene, fostul primar mai face obiectul unui dosar uitat în sertare de DNA.
Situație extrem de gravă la Primăria Negrești, căreia, ieri, i-au fost blocate conturile bancare din cauza unei datorii către firma fostului edil Ioan Cozma. Intrată în procedură de insolvență încă din perioada în care Cozma era primar, SC Instalrep SRL (administrată în acte de soacra celui în cauză) are de recuperat de la Primăria Negrești, prin lichidatorul judiciar, suma totală de 3,4 milioane lei, în urma a trei sentințe definitive și executorii. Actualul edil al orașului, Vasile Voicu, declară că, numai anul trecut, primăria i-a virat firmei lui Cozma 2,3 milioane de lei, însă lichidatorul judiciar susține că ar mai avea de recuperat peste 220.000 de lei, sumă pentru care a cerut blocarea conturilor instituției.
“Am făcut recurs la Curtea de Apel Iași la cele trei hotărâri judecătorești, dar până la pronunțarea unor decizii de către instanța superioară, hotărârile sunt executorii. Până acum, am plătit o parte din sumă. Având în vedere că justiția trebuie să se pronunțe, corect este să așteptăm decizia oamenilor legii cu privire la lucrările executate în oraș de societatea Instalrep. Am fi vrut să mai facem niște plăți către furnizori, să achităm unele facturi, dar suntem legați de mâini și de picoare. Nici bani de combustibil pentru transportul elevilor din satele apropiate nu avem. Activitatea e paralizată”, a declarat primarul Vasile Voicu.
Acesta menționează că i-a cerut lichidatorului Liviu Iacob să-i înapoieze 900.000 de lei, sumă care a fost achitată firmei Instalrep de două ori: “În 2010, fostul primar Ioan Cozma a virat suma de 900.000 de lei către Instalrep, prin Comacons SA și II Sfrijan, ținând cont că prima firmă avea conturile blocate. Lichidatorul a considerat însă că plățile au fost făcute incorect și s-a adresat instanței, care a hotărât ca suma să fie achitată încă o dată. Acum cerem să ni se înapoieze acești bani fiindcă au fost plătiți de două ori”.
În replică, lichidatorul Instalrep, Liviu Iacob, susține că primarul Voicu «vorbește prostii» și că, personal, a dat dovadă de multă înțelegere, având în vedere datoria impresionantă ce a trebuit să o recupereze de la Primăria Negrești pentru lucrările contractate de fostul primar și date spre executare propriilor firme: «Domnul primar m-a sunat și pe mine astăzi și mi-a spus că va anunța presa. Domnia sa vorbește prostii. Eu am toată corespondența, toată situația și ce dosare au fost închise. Am avut nu mai puțin de 17 dosare, o parte au fost închise în urma unor compensări cu finanțele. Eu înțeleg supărarea domnului primar că trebuie să plătească datoriile fostului primar, însă domnia sa a luat primăria și cu bune și cu rele. Consider că am dat dovadă de înțelegere până acum, am aplicat compensări, deși nu eram obligat să o fac».

Primăria, falimentată de Cozma
Situația în care se află în prezent Primăria Negrești este rodul fărădelegilor fostului edil Ioan Cozma, condamnat definitiv, în 2012, pentru deturnare de fonduri europene. Cozma a falsificat, împreună cu un angajat al Primăriei Negrești, o serie de documente dintr-un proiect în valoare de 62.000 de euro, din care 49.860 de euro a fost contribuția Uniunii Europene. Proiectul prevedea construirea unei fabrici de cărămizi ecologice, în parteneriat cu o asociație a romilor.
Cum investiția nu a mai fost finalizată, primarul Cozma s-a văzut nevoit să dea banii înapoi Uniunii Europene, de la bugetul local. Cu toate acestea, s-a bucurat în continuare de susținere politică și finanțare pe măsură. În vreme ce majoritatea primăriilor din județ nu aveau bani nici măcar să-și plătească angajații, Primăria Negrești primea de la bugetul național zeci de miliarde de lei vechi. Dacă banii ar fi fost gestionați cu cap, orașul ar fi ieșit din sărăcie, însă Cozma a făcut ceea ce știa mai bine: a dirijat bugetul către conturile firmei sale. Găsit vinovat pentru o evaziune fiscală impresionantă, Ioan Cozma, pentru că a știut cum să tragă de timp, a scăpat de închisoare grație prescripției răspunderii penale a faptelor.
O altă „gaură”, de aproape 700.000 de euro, a fost dată de primar prin gestionarea frauduloasă a fondurilor europene primite pentru amenajarea unei platforme de gunoi ecologice. Pentru că nu a dus la îndeplinire proiectul, Cozma a fost obligat de Uniunea Europeană să returneze banii. Deși DNA declanșase o anchetă, guvernul a emis o hotărâre în baza căreia a alocat Primăriei Negrești, din fondul de rezervă, 2.600.000 de lei (aproximativ 700.000 de euro), reprezentând datorii față de Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului. În realitate, banii au fost folosiți în totalitate de primarul Cozma pentru a-și acoperi escrocheria.
Primăria Negrești a mai primit de la guvern aproape două miliarde de lei vechi pentru reabilitarea stadionului din oraș. Banii au fost cheltuiți, însă baza sportivă arată jalnic. Singura investiție vizibilă este un gard care a costat, în scripte, peste un miliard de lei vechi!
Ceva mai târziu, Fiscul i-a obligat pe primarul Ioan Cozma și pe directorul economic al Primăriei Negrești la plata sumei de 678.278,83 de lei, reprezentând cheltuieli bugetare angajate nelegal.

Cum a dat Cozma primul tun
În anul 1998, Ioan Cozma era administrator la SC Șantierul de Construcții și Reparații SA Negrești și fusese desemnat președinte al Consiliului de Administrație (CA) și director general al acestei societăți. În anii 1998-1999, pe baza unor proiecte tehnice avizate de Ministerul Finanțelor, firma condusă de Ion Cozma a executat mai multe lucrări de modernizare a unor străzi din oraș și suburbii, al căror beneficiar urma să fie Consiliul Local.
Cu ocazia unui control efectuat de Garda Financiară, s-a constatat însă că facturile în baza cărora Primăria Negrești plătise lucrările nu erau înregistrate în contabilitatea SC Șantierul de Construcții și Reparații SA Negrești. Pe lângă faptul că nu a plătit impozitul pe profit și TVA aferentă, Ioan Cozma și-a însușit diverse sume din patrimoniul firmei și a permis și altor persoane să scoată bani din gestiune fără a avea acest drept. Garda Financiară a formulat o plângere penală împotriva lui Cozma.
În perioada decembrie 1999 – martie 2000, Ioan Cozma a dispus ca mai mulți muncitori, foști angajați ai unității, aflați în acea perioadă în șomaj tehnic, să efectueze unele lucrări care nu fuseseră terminate și recepționate de beneficiari. Ulterior, a aprobat ridicarea unor sume de bani din casieria unității pentru a plăti muncitorii, deși aceștia nu erau angajați. Unii dintre ei au declarat în fața instanței că, deși au semnat că ar fi primit banii respectivi, în realitate li s-au dat sume mult mai mici. În momentul în care Garda Financiară a descoperit că banii erau ridicați din casieria societății fără documente justificative, Ioan Cozma a restituit personal întreaga sumă, adică aproximativ 100 de milioane de lei vechi.

Simona Voicu

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Back to top button